Британски депутати искат промени в “Евровизия”

Британски депутати искат промени в “Евровизия”

Системата за гласуване в музикалния конкурс “Евровизия” трябва да се промени, защото “вреди на отношенията между европейските народи”, заяви британският депутат от партия на либералните демократи Ричард Янгър-Рос, цитиран от ББС.

В момента победителят се избира чрез зрителски вот, като право да гласуват имат жителите на страните, които участват в състезанието, но не могат да подкрепят собствената си държава.

В събота Сърбия спечели финала, а Великобритания остана на едно от последните места, тъй като получи гласове само от Ирландия и Малта.

Според Янгър-Рос страните гласуват по-скоро за своите съседи, отколкото за по-добрите песни. Той определи сегашния механизъм за гласуване като “шега” и допълни, че гласуването в по-голяма степен се основава на националистически нагласи.

Той внесе в парламента декларация по този повод, която бе подкрепена и от някои колеги от лейбъристката партия.

Преди ден Малта призова телефонните обаждания от източноевропейските страни да не се отчитат, докато не се въведе по-добър мониторинг.

Робърт Абела, лидер на малтийското представителство, изрази съмнение, че резултатите се основават на вота на публиката. Той посочи, че пет-шест други страни също са изразили недоволство, че съседните държави гласуват една за друга, без значение дали песента е добра или не.

Ако организаторите на конкурса не могат 100% да следят как работи системата в бившите комунистически държави, аз мисля, че гласуването по телефона трябва да бъде спряно, коментира Абела.

По думите му Ла Валета е подкрепила британското участие като знак на протест на това, че тези страни са гласували за своите съседи.

Системата за гласуване в “Евровизия” предизвика недоволство и в Германия, където таблоидът “Билд” поставя въпроса защо западните държави трябва да плащат по-голяма част от разходите по състезанието, след като нямат никакъв шанс да спечелят.

Изданието цитира германската певица Никол, която представи страната на “Евровизия”, според която всяка година източноевропейските страни правят нечестна търговия с гласове.

Според някои британски изпълнители до голяма степен гласуването се прави по политически причини.

Споделяне

Още от България и ЕС