Британски джихадисти планирали атака срещу Елизабет ІІ

Британски джихадисти планирали атака срещу Елизабет ІІ

Терористи са планирали нападение срещу британската кралица за следващата събота (15 август), когато във Великобритания се отбелязва 70 години от победата над Япония във Втората световна война. За това съобщават британските издания "Мейл от сънди" и "Индипендънт", цитирани от БТА в неделя.

Според източници на изданията британски джихадисти планирали да извършат бомбено нападение срещу кралицата по време на възпоменателните прояви.

Заговорът за убийство бил направляван от командири на групировката Ислямска държава в Сирия.

Информациите за заговора са предизвикали преразглеждане на мерките за сигурността на Елизабет Втора.

Сега лондонската полиция призовава британците да участват в честванията на 15 август въпреки заплахите срещу кралицата. Полицията уверява британците, че ще гарантира тяхната сигурност и безопасност по време на честванията и призовава журналистите, които получат информации за заплахи, да ги споделят с нея. Открита е и гореща телефонна линия, на която да се подават сигнали при пълно гарантиране на поверителността.

Бъкингамският дворец засега отказва да коментира изнесените в пресата информации за заплаха срещу Елизабет ІІ.

Кралицата и членове на кралското семейство ще участват в серия от прояви на 15 август. В централната лондонска църква "Сейнт Мартин ин дъ фийлдс" Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип ще присъстват на възпоменателна литургия. Там ще има ветерани от войната, военнопленници и цивилни. Същият следобед на площад "Хорс гард" в Лондон ще има възпоменателна проява с полагане на венци, свирене на химни и прелитане на самолети, участвали във Втората световна война. В тази проява ще участват принц Уилям и съпругата му Кейт, висши политици и военни.

След Деня на победата в Европа във Втората световна война на 8 май 1945 г., Япония обяви, че капитулира на 14 август след двойната ядрена бомбардировка в Хирошима и Нагасаки и съветското нахлуване в Манджурия.

На 15 август се отбелязва Денят на победата над Япония. Страната официално се предаде на церемония на 2 септември 1945 г., състояла се на борда на американския военен кораб "Мисури" в токийския залив.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?