Британски енергийни гиганти влизат в Русия

Водената от Владимир Путин политика дава надежди не само на Русия, но и на целия свят. Това заяви британският премиер Тони

Блеър на обща пресконференция с руския президент в Лондон. "И аз искам да го уверя, че той е за мен не само партньор, но и приятел", заяви Блеър.

Каквито и да са различията между Русия и Великобритания около Ирак, двете страни работиха "извънредно тясно" по въпросите на световния тероризъм, оръжията за масово унищожение и мира и стабилността в света, заяви Блеър, цитиран от Би Би Си. Путин е на историческо посещение в Лондон, определено от британската преса като "царско".

Ключови енергийни сделки

Британският премиер оповести сделката за създаване на съвместно енергийно предприятие, което ще направи Великобритания инвеститор номер едно в Русия.

Британската компания Бритиш петролеум подписа сделка за закупуване на 50 процента от руската Тюменска нефетена компания (ТНК). Така се създава третият по големина производител на петрол, с около 1.2 млн. барела дневен добив. За 50 -процентовия дял в ТНК Бритиш петролеум плаща общо 6.75 милиарда долара кеш и в акции през следващите 4 години.

Конкурентната на Бритиш петролеум британска компания Шел предвижда инвестиции от 10 милиарда долара в Русия.

Русия готова да помага за Ирак

Владимир Путин потвърди на пресконференцията, че Русия и Великобритания могат да работят заедно и по "такива сложни проблеми като Ирак". Той даде за пример приетата единодушно резолюция на ООН за Ирак и припомни, че нейните главни параметри са били съгласувани по време на визитата на Блеър в Москва, предаде ИТАР - ТАСС.

Руският държавен глава каза още, че двете страни са готови да действат заедно и в икономическото възстановяване на Ирак. Той изрази мнение, че "досието за разоръжаването" на Ирак вече трябва да бъде затворено.

В отговор на журналистически въпрос Путин каза, че не изключва възможността Ирак да е притежавал оръжия за масово унищожение, но напомни, че засега липсват доказателства за това. Той изтъкна, че руските тайни служби са готови да сътрудничат с британските за изясняване не само на този проблем, но и в борбата със световния тероризъм.

Инвестиция в руските реформи

Двете крупни британски инвестиции в руската енергетика бележат качествено нова степен в нарастване на инвеститорското доверие към руските икономически реформи. Те също така показват интереса на индустриалните нации към руските ресурси от нефт и газ на фона на несигурността в Близкия изток.

Великобритания и Русия подписаха и меморандум за разбирателство и сътрудничество в изграждането на газопровод под Балтийско море от Русия към Германия до Великобритания.

Руският президент заяви пред инвеститорите, че той се стреми към ускоряване на реформите, които да доведат икономиката на страната до европейски показатели.

Не всички във Великобритания обаче са щастливи от новата енергийна коалиция.

Бившият министър на енергетиката Брайън Уилсън изрази загриженост, че Великобритания става прекомерно зависима от една държава за газовите доставки.

Путин търси политическо признание

Бил Томас, главен изпълнителен директор на Уралс Енерджи - най-голямата независима петролна компания в Русия - заяви, че договорените сделки ще имат огромен ефект за преизбирането на Путин за президент.

Според него визитата на Путин в Лондон е повече дипломация, отколкото търговия. Путин дойде тук, за да търси потвърждение повече за това, че Русия е играч на световната сцена, отколкото да търси пари, заяви той пред радио Би Би Си.

В сряда вечерта руският президент подчерта в своя реч важността на историята в търговските взаимоотношения и добрите връзки с Обединеното кралство още от 16 век.

След приема и пищния банкет, даден от кмета на Лондон, Путин заяви, че във всички двустранни отношения има трудни моменти.

Повече от 450 години - това е дълъг период, затова не е странно, че през това време сме имали периоди на партньорство и сътрудничество, както и епизоди на недоверие и идеологическо съперничество, каза Путин.

"Двустранните отношения между Русия и Великобритания остават ключов приоритет за двете страни. Днес те стават най-важният стълб на европейската и световната политика", заяви руският президент.

Независимо че в речта си той акцентира най-вече на икономическите теми, подчерта също, че те не могат да бъдат отделени от борбата срещу тероризма.

Стабилното състояние на световната икономика в голяма степен зависят от нашия успех в борбата срещу новите заплахи и предизвикателства. Най-опасните са разпространението на оръжия за масово унищожение, тероризмът и екстремизмът, каза Путин.

"Русия и Великобритания познават много добре тероризма", продължи той и изтъкна, че глобалният характер на новите заплахи изисква колективен отговор от цялата международна общност.

Путин също така подчерта ролята на международното прави и на ООН: "Тази система свърши добра робата през последните години".

Блеър и Путин посетиха руско-британския енергиен форум, който бе фокусиран върху възможностите на британските фирми в руския газов и петролен сектор.

Русия призована да ратифицира договора от Киото

Путин бе призован Русия да ратифицира протокола от Киото за съкращаване на емисиите от вредни газове по време на откриването на форума, предаде Си Ен Ен.

Природозащитници изтъкнаха, че съвместният проект между британски и руски петролни компании, подписан днес, ще бъде разрушителен за планетата, ако не влезе в действие протокола от Киото.

По-голямата част от форума бе посветена на експлоатацията на огромните руски запаси от природен газ.

"Каквито и разногласия да имаме за Ирак, нашите отношения сега са най-здрави в цялата история", посочи Блеър по време на форума.

"Нова Русия трябва да заеме в света достойно място, каквото ѝ се полага по право", изтъкна Блеър и добави, че Русия ще бъде държава с водещо значение в света от 21 век, предаде ИТАР - ТАСС.

Тони Блеър съобщи, връзките Великобритания с Русия никога не са били толкова силни и в икономическата, и в политическата област.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?