Британски евродепутат сравни Ромпой с мокър парцал

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой беше посрещнат грубо при първата си поява пред Европейския парламент, след като британският депутат и евроскептик Найджъл Фарейдж го определи като "мокър парцал".

"Не искам да бъда груб, но вие наистина имате харизмата на мокър парцал и външния вид на нископоставен банков чиновник.", заяви Найджъл Фарейдж, цитиран от Франс прес.

Коментарът на депутата от британската Партия на независимостта бе посрещнат с бурно недоволство в залата, а председателят на групата на социалистите в ЕП Мартин Шулц заяви, че ще поиска оставката му.

"Кой сте Вие? Никога не бях чувал за Вас, никой в Европа не беше чувал за Вас. Не се съмнявам, че намерението ви е да сте тихият убиец на европейската демокрация и европейските национални държави”, продължи британският евродепутат.

Той каза, че след идването на власт на Ромпой Гърция е била свита до "нищо повече от протекторат”, визирайки фискалния мониторинг, който ЕС наложи над изпадналата в криза гръцка икономика.

"Изглежда Вие ненавиждате самата идея за съществуването на национални държави. Вероятно това е защото идвате от Белгия, която до голяма степен е не- държава”, каза още евродепутатът.

Споделяне

Още от Европа