Британски фонд купи 24,6 дка в София за жилищен комплекс

Инвестиционният фонд “Black Sea Property Fund” е закупил строителен терен в кв. Малинова долина в София, съобщи сайтът Инвестор.бг в четвъртък.

Теренът е с площ от 24 599 кв. м и за него е платено 4 млн. евро, или 162 евро за квадратен метър. Спорен независимата оценка на компания “Явлена” цената на квадратен метър на посоченото място е 169 евро.

Върху терена фондът планира да построи жилищен комплекс. Строителството му се очаква да възлезе на 7-8 млн. евро. То ще се финансира с кредит от местна банка и с вноски от продажби на зелено.

В момента построени вече имоти в района се продават за 1150 евро/кв. м с ДДС, което определя стойността на проекта, след като бъде завършен, на приблизително 20 млн. евро.

Проектът вече има разрешително за проектиране. Строителството се очаква да започне към края на 2007 г. и да приключи през пролетта на 2009 г. Продажбите на зелено ще стартират през втората половина на 2007 г.

„Основният фокус на фонда остава върху туристическите дестинации, а навлизането на пазара в София допълнително разширява портофолиото ни и има потенциал за добра възвръщаемост. Жилищният пазар в столицата е стабилен и расте, като предоставя на купувачите възможност за целогодишно отдаване под наем“, коментира сделката председателят на фонда Мелвил Тримбъл.

В момента фондът търси компания, която да управлява проекта и да участва в избора на архитект и други изпълнители.

“Black Sea Property Fund” е специализиран в инвестиции в строителство на жилищни и ваканционни комплекси в България. Това е първият проект на фонда в столицата. Black Sea Property Fund има ваканционни проекти в Обзор, Пампорово, Ривиера, Царево и др.

Споделяне

Още от Имоти