Британски фонд придоби телевизионните канали ТВ7, ББТ и Супер7

Британски фонд придоби телевизионните канали ТВ7, ББТ и Супер7

Телевизионният канал ТВ7 с ефирно покритие в София и още 57 населени места и телевизия ББТ с покритие в София, както и кабелният канал Супер7 бяха придобити от британската инвестиционна компания Alegro Capital, съобщиха официално от фонда във вторник, когато се навършват седем години от стартирането на ТВ7.

Alegro Capital е инвестиционна компания с над 10-годишна история и интерес към телекомуникациите и медиите.

Това е първата инвестиция на компанията в медия в Югоизточна Европа.

На практика сделката е за 100% от капитала на досегашния собственик на трите медии - кипърската офшорка "Краун медиа".

Консултант на офшорната компания и досегашен неявен собственик бе председателят на Надзорния съвет и мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Според упорито разпространявана неофициална информация, с обявената днес сделка, за която се говореше още от лятото, Василев излиза от медийния бизнес. Той се сочи като основен кредитор и оттам собственик в сянка на голям конгломерат от вестници, списания, новинарски и специализирани електронни сайтове, разпространителска фирма и печатна база. Конгломератът е свързван с имената на Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски. Всичките медии от този кръг са положително настроени към сегашната изпълнителна власт и безусловно я подкрепят.

Тази концентрация на медийния пазар и по правило задкулисната собственост на повечето от медиите в България стана повод за нееднократни забележки от страна на Европейската комисия и на международни неправителствени организации. Собствеността и близката връзка на медии с властта пък провокираха коментари на медийни експерти за цензурата и автоцензурата в България.

Последното бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов само ден по-рано, когато той попита журналисти дали върху тях е оказван натиск от страна на властта и не получи отговор.

Затова евентуалното излизане на Василев от телевизия ТВ7 би намалило натиска на ЕК да се разтури неформалният монопол на медийния пазар.

По неофициална информация на сайта "България нюз" сделката е за 15 млн. евро.

"През годините ТV7 се утвърди на медийния пазар у нас и стана любима и доверена телевизия за много българи. За изключително кратък период TV7 се изкачи от 12-то на 3-то място и продължава да се бори за лидерската позиция", се казва в съобщението на сайта на телевизията.

ТВ7 бе създадена от Любомир Павлов (съсобственик на вестникарската група, издаваща "Труд" и "24 часа") и рекламния бизнесмен Красимир Гергов с лиценза на телевизия Седем дни на Георги Агафонов. Новата телевизия бе ръководена от съпругата на Павлов Диляна Грозданова.

През 2009 г. Павлов продаде компанията собственик на телевизията "Краун медия" на офшорка, специално създадена в Кипър за покупката. Към ТВ7, която постепенно придоби лиценз за излъчване с отделни предаватели в 58 града в страната, бяха добавени и каналът Супер7 и телевизия ББТ, преди това собственост на бизнесмена Петър Манджуков.

Ако сделката днес е била сключена за 15 млн. евро, то реалната цена на сделката през 2009 г. бе 21 млн. евро или сегашната броена сума е твърде малка, за да покрие платените пари плюс направените много големи разходи и натрупаните загуби през последните години. Това може да е знак, че Цветан Василев не напуска ТВ7, а предприема тази формална стъпка, именно за да се намали натискът срещу медийната концентрация в България, допускат експерти.

Според тях самият свит рекламен пазар в България е разпределен между двете частни телевизии с национално покритие, за да има място и за трети играч.

Което пък означава, че британската инвестиционна компания може да участва във формална сделка за смяна на собствеността, без да се нарушава законодателството.

Има и още една версия - зад тази покупка да стои нов собственик, който не желае да се афишира. Той може да има политически и пропаганден интерес да притежава медия в България, смятат анализаторите и припомнят деловите и инвестиционни връзки на Цветан Василев с близката до Кремъл руска банка ВТБ.

Споделяне

Още от България