Британски генерал смята Русия за по-голяма заплаха от терористите

Ген. Марк Карлтън-Смит

Русия сега е безспорно по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания и съюзниците ѝ от радикални ислямистки групировки като “Ал Кайда” и “Ислямска държава“, каза началникът на Генералния щаб на британските сухопътни сили ген. Марк Карлтън-Смит в интервю за “Дейли Телеграф”, цитирано от БТА.

Той коментира, че руснаците са не само конвенционална военна заплаха, но и постоянно се стремят да подкопаят Запада с развиване на нови умения за водене на война в неконвенционални области като киберпространството и космоса.

“Русия днес безспорно представлява далеч по-голяма заплаха за националната ни сигурност от заплахите, произтичащи от ислямски радикални групировки като „Ал Кайда” и ИДИЛ”, казва генералът в първото си интервю откакто през юни встъпи в новата си длъжност.

Той допълни, че Великобритания и съюзниците ѝ не бива да стоят безучастни пред идващите от Русия заплахи и да ги оставят без отговор

“Най-важният отговор в обичайните видове въоръжение е да продължи укрепването на потенциала и съгласуваността на действията на НАТО”, допълни Карлтън-Смит.

Британският генерал реагира скептично към предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на единни европейски въоръжени сили, както и към всяка друга инициатива, която по думите му би отслабила ефективността на НАТО.

“Опората на европейската сигурност е НАТО“, каза британският генерал.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?