Британски "герои" биват повалени, протестите срещу расизма водят до преоценка на миналото

Британски "герои" биват повалени, протестите срещу расизма водят до преоценка на миналото

Британската полиция охранява емблематична статуя на британския военновременен лидер Уинстън Чърчил, след като тя се превърна в една от десетките мишени на антирасистките активисти, настояващи да спре отдаването на публична почит на хора, играли водеща роля в търговията с роби и империализма, предава ДПА.

Засега Чърчил изглежда е в безопасност, но много други известни личности може да ги сполети съдбата на търговеца на роби от 18 век Едуард Колстън и робовладелеца Робърт Милиган, превърнал в световен търговски център лондонските Западноиндийските докове, изгубили паметниците си в някои британски градове.

Чърчил е смятан от мнозина, включително министър-председателя Борис Джонсън, за герой, противопоставил се на нацистка Германия и изнесъл исторически речи пред нацията във важни моменти от Втората световна война.

Чърчил също така е обвиняван, че е споделял възгледите за превъзходството на бялата раса и е ръководел прилагането на жестоки политики в Индия - "перлата в короната" на някогашната Британска империя.

Много други видни фигури от британската история, включително монарси, имат подобна нееднозначна репутация. Колстън е участвал и инвестирал в Кралската африканска компания, на която е бил даден монопол върху търговията с роби на Великобритания.

Засилва се и враждебната реакция към исканията на движението "Животът на чернокожите има значение" и други групи. Привърженици на десницата провеждат контрапротести, а консервативни изследователи и политици защитават Чърчил, Колстън и други противоречиви фигури.

Статуя на Колстън беше хвърлена във водата в пристанището на югозападния град Бристъл, който в миналото е бил едно от главните пристанища за търговия с роби на Великобритания.

"Мисля, че протестиращите в Бристъл създадоха прецедент, който да ни накара да се замислим за разбирането си за историята и за това, че нашите паметници и архитектура са свързани с колониализма", каза социологът Реми Джоузеф - Солсбъри от Манчестърския университет, който се занимава с расовите въпроси.

"До голяма степен тази страна отрича своята история", заяви пред ДПА Джоузеф-Солсбъри. "(Но сега) хората за първи път научават за някои от зверствата на Британската империя."

В опит да успокои активистите южният град Плимут обеща да добави към известна статуя на мореплавателя от 16 век Франсис Дрейк "описание, свързано с ролята му в търговията с роби".

Дрейк, почитан заради помощта, оказал за разгромяването на испанската армада от кралица Елизабет Първа през 1588 г., е бил пионер в британската търговия с роби.

Първоначално британските протестиращи, активизирали се след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Съединените щати, се съсредоточиха върху расизма и жестокостта на полицията.

Водещи чернокожи британски знаменитости, сред които актьорът Джон Бойега, световният шампион по автомобилизъм Луис Хамилтън и футболистът Рахим Стърлинг, активно подкрепиха кампанията.

С увеличаването на броя на демонстрантите и разпространението на протестите в повече градове мнозина насочиха гнева си към по-широките проблеми на расизма във Великобритания, включително противоречивата история на страната.

"Поразителен е дори само броят на протестиращите, както и това, че протести имаше на толкова много местата - и в Обединеното кралство, и в международен план. Участниците в тях изглежда са толкова различни", каза Джоузеф-Солсбъри.

"Радващо е да видиш колко много млади хора участват и изглежда, че тези протести може да насърчат ново поколение активисти."

Историкът Джаклин Дженкинсън от Стърлингския университет в Шотландия също вижда възможност за промяна на парадигмата в резултат от протестите.

"Акцията срещу статуята на Едуард Колстън, и призивът за действие срещу други статуи са предизвикателство към общоприетото и непроменящо се в широк план описание на имперското минало на Великобритания", заяви Дженкинсън пред ДПА.

Главното предизвикателство за Британската империя от края на 19 до края на 20 век дойде от "колониалните народи, стремящи се към самоуправление и независимост", донякъде подкрепени от "британски политици и активисти от левицата", каза тя.

"Кампаниите и протестите от последните седмици сега пренесоха тези критики от историята към съвременността и от радикалния активизъм към мейнстрийма до такава степен, че сега Колстън е наричан в новините на Би Би Си "робовладелеца Колстън", а Роудс - "империалиста Роудс", каза Дженкинсън.

Джоузеф-Солсбъри предупреди, че събарянето на статуи и преименуването на улици и сгради не би трябвало да се разглежда като крайна цел на движението.

"Въпреки че това е важно от символична гледна точка, има още много какво да се направи и е необходимо борбата с расизма да стане част от нашата образователна система, а това включва и преподаване за ужасите от колониалното минало на Великобритания", каза той.

Джоузеф-Солсбъри каза, че желанието на чернокожите общности във Великобритания да протестират може би се е увеличило и поради това, че несъразмерното въздействие на смъртните случаи от коронавирус е "засилило усещането им, че са лишени от граждански права, засилило е разочарованието им."

"Във всяка област на британското общество чернокожите и цветнокожите общности са в неизгодно положение", каза той. "Хората казват: стига толкова."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?