Британски гражданин, живеещ в Сиера Леоне, е заразен с ебола

Британски гражданин, живеещ в Сиера Леоне, е дал положителна проба за ебола, с което става първият британец жертва на смъртоносната болест, съобщи британското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Източник от здравното министерство посочи, че медицински експерти правят оценка на ситуацията в Сиера Леоне, за да се уверят, че за него се полагат адекватни грижи.

"Общият риск за обществото във Великобритания продължава да е много нисък", каза той.

Според "Индипендънт" вероятно още днес ще бъде взето решение дали и как да бъде транспортиран болният до болница в Лондон за лечение.

"Имаме необходимите условия да се погрижим за този случай. Има високо изолирано и добре оборудвано отделение в Кралската болница в Лондон, която се обмисля", коментира проф. Том Соломон от Института по инфекциозни болести към Университета в Ливерпул. Причината да се мисли за транспорта на британския гражданин е, че към момента здравните заведения в Сиера Леоне са твърде натоварени, уточнява той.

Рискът от разпространение на вируса при транспорта и лечението на болния човек е минимален, убеден е специалистът. За целта ще бъдат взети сериозни мерки, като задължително пациентът ще бъде изолиран в "балон" през цялото време.

Споделяне

Още от Свят