Британски гросмайстор иска разследване срещу Топалов

Британски гросмайстор иска разследване срещу Топалов

Найджъл Шорт, бивш претендент за световната титла по шахмат, е призовал Световната федерация по шахмат да проведе разследване на обвиненията за измама срещу българския световен шампион Веселин Топалов. Това съобщава в четвъртък британският в. “Гардиан”, цитиран от Kafene.net.

Миналата седмица германски вестник публикува детайлни твърдения на германския международен майстор Мартин Бройтигам, че Силвио Данаилов, менажерът на Топалов, често е напускал мястото за зрители, за да се обажда по мобилния си телефон по време на втория и третия кръг от последния елитен турнир във Вик ан Зее за купата Корус. След завръщането си той е правил сигнали с ръце и очи на своя състезател.

Подобни твърдения бяха направени след световното първенство на ФИДЕ в Сан Луис, Аржентина, през 2005 г., когато Топалов спечели титлата, отбелязвайки 6.5-7 точки в първата половина. Шорт, който беше официален коментатор в Сан Луис, каза за новинарската група DNAIndia: "Лично съм чувал оплакванията на недоволни играчи в Аржентина, че Топалов е получавал съвети от компютър, въпреки че това е ставало само в критични моменти."

Шорт, който е президент на Асоциацията по шахмат на Общността на народите (б.ред. - известна по-рано като Британска общност), добавя: "В Сан Луис забелязах, че Данаилов сяда близо до Топалов по време на игра. Неговото често влизане и излизане от залата би дало възможност за получаване на консултации от трета страна."

Последните обвинения разделиха дълбоко експертите. Много от тях не вярват на обвиненията на Бройтигам. Топалов се надсмя над идеята, че сигнали с ръце могат да помогнат на играта му.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?