Британски и американски бази в Кипър се готвят за война с Ирак

Сто и петдесет американски военни специалисти пристигнаха в Кипър, за да инспектират летищата и пристанищата на острова с оглед на евентуална военна операция срещу Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Тази работа ще продължи 10 дни. Кипър не е член на НАТО, но на острова има две британски бази и други стратегически обекти, собственост на САЩ и Великобритания. По време на войната в Персийския залив през 1991 г. английските бази бяха използвани от британската авиация за удари над Ирак.

Вчера започнаха и инспекцията на американски експерти на военновъздушни бази и пристанища и в съдена Турция.

Успоредно с това американското военно командване продължава прехвърлянето на военна техника от Европа към Персийския залив, като днес беше съобщено за превозването на съдържанието на складове за боеприпаси и други въоръжения от

извън Норвегия. Командирът от обединеното командване на норвежките въоръжени сили Том Кнустад обясни за АП, че САЩ периодично изтеглят остарели боеприпаси и оборудване от складове на НАТО в Норвегия. Кнустад подчерта, че транспортирането на боеприпасите по въздуха, не е непременно свързано с дислоцирането на нови американски военни части в района на Персийския залив.

Ескадрила от бойни хеликоптери Апачи от Пети корпус на армията на САЩ ще бъде прехвърлена в Персийския залив в рамките на ново предислоциране от Германия на около 2300 американски войници, съобщи вчера военен говорител.

Според говорителя на армейския корпус капитан Том Брайънт, цитиран от АП, до средата на февруари около 1300 войници и 20 от новите Апачи AH-64D Лонгбоу ще отпътуват за Залива от своята база Илесхайм в Бавария. Това ще стане съгласно заповедта на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд да се изпратят в Персийския залив допълнително 62 000 военнослужещи на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?