Британски и чешки консерватори правят нова формация в ЕП

Британски и чешки консерватори правят нова формация в ЕП

Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън и чешкият министър-председател и лидер на Гражданската демократическа партия Мирек Тополанек обединиха усилията си за създаване на нова партия в Европейския парламент (ЕП).

Към партията, която вероятно ще заложи на евроскептицизма, се присъедини във вторник и лидерът на СДС Петър Стоянов. В същото време стана ясно, че СДС няма да напуска Европейската народна партия (ЕНП), а “ще работи за целите на Движението за европейски реформи като част от ЕНП”.

В общо писмо на Дейвид Камерън и Мирек Тополанек се казва, че целта на новата партия ще бъде приспособяването на ЕС към предизвикателствата на 21 век. Обръщението, което бе обявено официално в ЕП във вторник,  бе публикувано и в британския вестник “Телеграф". В него се казва, че “Движението за европейски реформи” (MER) има за цел да се противопоставя на Европейската конституция и да работи за отваряне на пазарите на ЕС, по-задълбочени отношения със САЩ, по-добро определяне на правомощията на ЕС, борба с тежката евробюрокрация.

Миналата година Тополанек отложи плановете за създаване на нова партия до 2009 -та, годината на следващите европейски избори, тъй като създаването на евроскептична формация щеше да внесе усложнения за формирането на правителствена коалиция в страната му, пише EUobserver.

В същото време съществена част от кампанията на Камерън преди избирането му за лидер на британските консерватори в края на 2005 г. заложи на подхода му към ЕС.

Той зарадва традиционните консерватори в страната си с обещанието да направи собствена фракция в ЕП, като изтегли депутатите си от про-европейската Европейска народна партия (ЕНП), която е най-голямата в Европарламента.

Опасенията са, че новата група в ЕП може да бъде маргинализирана, ако в нея не влязат достатъчно депутати и тя не получи по-сериозен статут чрез зачисляване на собствена администрация, време за изказвания и други права, зависещи от размера на групата. 

Заедно с членовете на Гражданската демократическа партия на Тополанек, които в момента също са част от ЕНП, групата на британските и чашките депутати ще наброява 41 депутати. В момента ЕНП се състои от 277 депутати.

Три централни идеи

В разпространеното обръщение се казва, че новата партия залага на три централни идеи: отваряне на пазарите, Европа на “националните държави”, засилване на трансатлантическите връзки.

Партията се противопоставя на проектоконституцията на ЕС, която показва, че ЕС реагира по дифолт на новите предизвикателства, като винаги се стреми към повече власт.   

Въпреки това чешкият премиер заяви преди ден, че няма да блокира ново конституционно споразумение, ако то е по-кратко и разумно.

Новата формация “Движение за европейски реформи” вероятно ще бъде втората нова парламентарна група в ЕП. По-рано тази година крайнодесните политици създадоха партията “Идентичност, традиция, суверенитет”.

СДС ще работи за новата формация като “крило в ЕНП”

Пред български журналисти в Брюксел лидерът на СДС Петър Стоянов изрази задоволство, че той и ръководената от него политическа сила са поканени от авторитетните учредители на “Движението за европейска реформа” да станат част от него и подчерта, че СДС е единствената политическа формация от дясното политическо пространство у нас, получила такава покана, предаде БТА.

СДС ще работи за целите на “Движението за европейски реформи” като част от ЕНП, се посочва в сайта на СДС.

Имахме разговор с бюрото на ЕНП и се разбрахме, че ще влезем в новата формация, но ще останем като крило в ЕНП, обясни за Mediapool членът на НИС на СДС Красимир Каменов. Другото условие, по думите му е, че СДС няма да се присъедини към призивите на британските консерватори за премахване на селскостопанските субсидии. Не може да се борим срещу нещо, което още не сме получили, поясни Каменов.

“СДС ще настоява субсидиите на ЕС да се използват ефективно, като носят полза за гражданите, а не като се разходват според политическата целесъобразност зададена от правителството на тройната коалиция”, се казва в съобщението на сайта на СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа