Британски икономисти приканиха Гърция да излезе от еврозоната, за да се спаси

Британски икономисти предложиха на гръцкото правителство да спаси икономиката си, като се откаже от еврото и се обяви в неплатежоспособност за дълга си от 300 милиарда евро, коментира в. ″Таймс″ в броя си от понеделник.

Базираният в Лондон Център за икономика и бизнес изследвания (CEBR) предупреди гръцките министри, че няма да успеят да измъкнат страната от дълговия капан, освен ако не девалвират валутата си, за да насърчат експорта. Единственият начин това да се случи е Гърция се върне към собствената си валута - драхмата.

″Напускане на еврото ще означава, че новата валута ще поевтинее минимум с 15% и тъй като националният дълг се оценява в евро, това автоматично би повишило нивото на дълга от 120% от БВП до 140% от БВП“, коментира Дъг Макуилямс, изпълнителен директор на CEBR, по време на разговори в Атина вчера. ″Така че част от идеята за напускане на еврото е Гърция едностранно да конвертира дълга си в новата местна валута.“

Гръцки политици отхвърлиха идеята за напускане на еврозоната, което би довело до разпадане на единната валута.

Раздялата на Гърция с еврото би била катастрофална за германски и френски банки, на които Гърция дължи милиарди евро.

Макуилямс обаче определя подобно развитие като ″на практика неизбежно“ и допълва, че други страни от еврозоната може да последват примера на Гърция.

″Единствените въпроси, които остават, са кога и колко още страни ще бъдат принудени да направят това“, казва Макуилямс. Испания вероятно ще бъде принудена да последва Гърция, както и Португалия и Италия, въпреки че положението с италианския дълг не е толкова сериозно.

″Може ли това да е последната седмица за общата европейска валута? Съвсем вероятно да“, казва директорът на CEBR.

Споделяне

Още от Бизнес