Британски изтребители прехванали два руски бомбардировача

Британски изтребители прехванали два руски бомбардировача

Британски изтребители "Тайфун" прехванаха вчера два руски стратегически бомбардировача, които прелетели близо до британското въздушно пространство, предаде Ройтерс в четвъртък, като цитира министерството на отбраната.

Руските самолети били засечени вчера да прелитат над протока Ламанш, южно от Англия. Изтребителите "Тайфун" излетели от бази на кралските ВВС в Шотландия и Източна Англия. "Руските бомбардировачи бяха ескортирани от британските изтребители, докато напуснаха района на британския интерес. Те не са навлизали в нито един момент в британското суверенно въздушно пространство", се казва в декларация на министерството на отбраната.

Миналата година НАТО прехвана повече от 100 пъти руски самолети - над три пъти повече в сравнение с 2013 г. - на фона на растящото напрежение между Запада и Русия заради кризата в Украйна.

Елизабет Куинтана, изследователка в Кралския институт за въоръжените сили, каза, че вчерашният случай е необичаен и може да е свързан със започналото във Великобритания публично разследване за смъртта преди девет години в Лондон на Александър Литвиненко, бившия агент на КГБ, станал критик на Кремъл.

"Обикновено руските самолети прелитат край Норвегия и над Северно море. Може би сега са били използвани, за да се провери колко бързо реагират кралските ВВС на юг", каза Куинтана пред в. "Дейли мейл". "Прелитане на бойни самолети във или близо до суверенното въздушно пространство на друга държава е знак за недоброжелателност или в лошия случай за агресия", добави тя, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?