Британски командоси щурмуваха похитен от мигранти кораб

Похитеният от мигрантите кораб

Командоси от британските военноморски сили щурмуваха тази нощ италианския товарен кораб "Гранде тема", похитен от неголяма група мигранти, успели да проникнал незабелязано на борда му на път за Великобритания, предаде Ройтерс.

Контролът над кораба е възстановен, няма ранени при операцията, проведена край югоизточните брегове на страната, близо до устието на река Темза. В нея са участвали 25 командоси от отряда "Хикс", които били докарани с хеликоптер до брега в графство Кент, в близост до който плавал корабът. Четиримата похитители са задържани според британските имиграционни закони, а корабът е отведен на безопасно място в пристанище Тилбъри, съобщи британската полиция.

Според телевизия "Скайнюз", която се позовава на представител на транспортната компания "Грималди груп" - собственик на кораба, смята се, че четиримата са се качили на кораба в Нигерия и са наредили на капитана и екипажа да ги откарат до британския бряг, като ги заплашили с метални тояги. Вероятно те искали да скочат от борда и да доплуват до брега. Би Би Си, цитирана от Ройтерс, предаде, че екипажът успял да се скрие и да се заключи, изолирайки се от нападателите за по-сигурно.

Преди това полицията съобщи, че не смята инцидента за свързан с пиратство или с тероризъм. У мигрантите нямало друго оръжие, освен сопите.

Бреговата охрана разбрала, че на кораба се случва нещо нередно, в петък сутринта, когато той започнал да се движи в кръг край брега близо до град Маргейт. Според вестник "Сън" лично премиерката Тереза Мей дала разрешение за операцията, след като в продължение на 12 часа обстановката на кораба не се променила към по-добро и след като спецслужбите успели да изяснят положението на борда.

Споделяне

Още от Свят