Британски композитор написа опера за убийството на Александър Литвиненко

Александър Литвиненко

Убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко се превърна в опера, предаде Франс прес.

Тя е дело на британския композитор Антъни Болтън, който смята, че в тази история "има власт, политика, предателство, любов и опасност" - идеалната амалгама за оперен сюжет.

Болтън решил да създаде операта, докато чел биографична книга за бившия агент на руското разузнаване, избягал от Русия през 1999 г. и починал в Лондон през 2006 г. Операта се казва "Животът и смъртта на Александър Литвиненко" и за създаването ѝ са му били необходими три години. Премиерата ще бъде на 16 юли в операта в Уест Хорсли в южната част на британската столица.

Литвиненко, който живееше в изгнание и се бе превърнал в противник на Кремъл, почина на 23 ноември 2006 г. след три седмици на агония след отравяне с изключително токсичната радиоактивна субстанция полоний - 210.

Разследване във Великобритания заключи 10 години по-късно, че отговорност има руската държава, която отхвърли тази теза. Британското разследване определи като конкретни виновни двамата извършители на убийството - руснаците Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Те са пили чай с Литвиненко в хотел Милениум в центъра на Лондон.

Операта, посветена на убийството на Литвиненко, включва пълен хор и оркестър с 52 музиканти. Музиката на операта в две действия заимства пасажи от руски композитори като Рахманинов, Шостакович и Чайковски.

На пресконференцията в Лондон по повод представянето на операта присъства и вдовицата на Литвиненко - Марина, която каза, че е плакала по време на една от репетициите. Тя изрази надежда, че отговорните за смъртта на съпруга ѝ ще бъдат съдени.

Споделяне

Още от Свят