Британски консерватори настояват за пресичане на "социалния туризъм" в ЕС

Група депутати от редиците на британските тори, обединили се в т. нар. проект "Ново начало" и водещи кампания за разхлабване на връзките на Лондон с Брюксел, изразиха безпокойство от очаквания приток на български и румънски имигранти към Великобритания след отпадането на ограниченията за тях, пише в. "Експрес", цитиран от БТА в сряда.

Групата подчертава, че имиграционните проверки на българи и румънци едва ли може да се разширят, след като отпаднат ограниченията за движение. Според торите това налага ЕС да се замисли за фундаментална промяна на европейската система за социални грижи. За целта ще е нужно единодушно съгласие между всички страни членки на ЕС, в това число България и Румъния.

Промените ще са нужни, за да се пресече така нареченият социален туризъм, при който граждани от една страна отиват в друга, за да се възползват от социалната ѝ система, без да дават своя принос за нея.

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън вече обяви план за затягане на достъпа до социалните преимущества за мигрантите от страни от ЕС. Според този план от следващата година новодошлите от страни от ЕС ще бъдат лишени например от помощи за безработица, ако след 6 месеца пребиваване не могат да докажат, че си търсят активно работа и че имат действителен шанс да намерят работно място.

Проектът "Ново начало" иска европейското законодателство да бъде затегнато така, че имигрантите да не могат например да искат помощи за отглеждане на дете, ако техните деца не живеят с тях. Законите в ЕС трябва да бъдат променени така, че помощите, идващи от вноски на данъкоплатците на една страна членка, да бъдат предоставяни само на онези имигранти, които също са давали своя принос за социалната система на тази страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?