Британски министър: Българите във Великобритания нямат повод за притеснения

Над 85 000 са българите в Обединеното кралство

Грег Хендс, министър на търговията на Великобритания сн.бТВ

"Няма поводи за притеснения, в Обединеното кралство има повече от 85 000 българи – искаме да останат, ще им дадем статут на уседналост, ако искат. Искаме за българите Обединеното кралство да бъде предпочитана дестинация". Това каза британският министър на търговията Грег Хендс, който е на посещение у нас, пред бТВ.  

Относно възможностите за работа на българи във Великобритания, той обясни, че това ще е част от всеобхватна бъдеща имиграционна политика на британското правителството.

"Обединеното кралство иска да остане отворена страна, особено по отношение на търговските взаимоотношения, искаме да гарантираме, че нашите компании ще приемат най-умните", каза Хендс.

"Това е решение на британския народ, организирахме референдум, повечето хора гласуваха за Брекзит. Ние сме британско правителство и задачата ни е да изпълним това, което пожелаха нашите хора. Стараем се да го извършваме в дух на сътрудничество", коментира той в отговор на въпрос дали съжалява за решението Великобритания да напусне ЕС.

"Ние напускаме ЕС, но това не означава, че напускаме Европа. Уверени сме, че бъдещите ни отношения с ЕС ще бъдат прекрасни", каза Грег Хендс.  

"Много скоро Обединеното кралство ще бъде най-големият търговски партньор на Европа, ще се осъществява много по-голям обем търговия с Великобритания, отколкото със САЩ и Китай, например. Нужно ни е да постигнем търговски споразумения без никакви търкания, които да работят гладко и да осигурим безпроблемния поток на хора и услуги", коментира още британският министър на търговията.

"Във финансовата рамка, която приключва в края на 2020 г., Обединеното кралство гарантира плащанията си, така че на никоя държава няма да се наложи да плаща повече или да получава по-малко. Това е много добра оферта, защото ние излизаме през 2019 г.", отговори Хендс на въпрос кой ще плати повече за британското излизане от съюза – ЕС или Обединеното кралство.

"Великобритания ще остане голям приятел на България. Имаме дълга история на отношения в подкрепа на България, задачата ми е да помогна да се развива още повече търговията между двете държави. Тя се развива много бързо, тъй като тук много британски компании имат представителства. Освен това очакваме да видим и как ще протече българското председателство, догодина Обединеното кралство все още ще е член на ЕС и очакваме да работим с България по важни въпроси като Западните балкани", каза още Хендс.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?