Британски министър "изнервен" от възможния наплив на българи и румънци

Местните университети не се влияели от полемиката за имигрантите

 ританският министър по въпросите на планирането Ник Боулс заяви, че е "изнервен" от последиците от масиран наплив на румънски и български имигранти.

Боулс подкрепи предложенията на правителството за опит да се попречи на идването на имигранти от двете държави, когато ограниченията отпаднат в края на годината.

 

Боулс отбеляза, цитиран от местните издания, че пазарът на жилища все още се опитва да се справи с пристигналите в последните десет години в страната 1.7 милиона имигранти.

 

Министърът разкритикува предишното правителство и каза, че министрите трябва да предприемат "много стриктен" подход, когато ограниченията изтекат.

 

Предупреждението на Боулс дойдоха на фона на свиканото от премиера Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт" заседание, посветено на това как да бъдат спрени имигрантите, които злоупотребяват с британската социална и здравна система.

 

Отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на Великобритания за българи и румънци догодина доведе до серия негативни коментари на местни политици. Появи се дори информация, че се готви рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания.

 

Българските студенти в страната пък твърдят, че са дискриминирани, тъй като са единствените, които трябва да кандидатстват за работни разрешителни.

 

В сряда от консултантската фирма "Интеграл", която организира международно изложение за образование зад граница, съобщиха, че броят на българите, които желаят да се обучават в британски университети е нараснал с 13.6 на сто за учебната 2013-2014 година, като документи са подали 2435 българи, при 2144 за миналата година.

 

Управителят Светлан Данев цитира и данни на централизираната система за прием на студенти във Великобритания UCAS, според която към края на 2012 г. в британските университети се обучават над 4600 българи, което поставя страната ни в челната десетка на страните от Европейския съюз по брой на студентите на Острова.

 

По думите на Данев политиките на британските университети остават непроменени и не се влияят от разразилата се във Великобритания полемика около емигрантския въпрос и отпадането на разрешителните за право на работа за българи и румънци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?