Британски министър подаде оставка заради политиката на Блеър по Ирак

Британският министър на международното развитие Клеър Шорт, подаде днес оставка, като обвини премиера Тони Блеър, че е не изпълнил обещанията си ООН да получи централна роля в уреждането на конфликта в Ирак. Шорт определи политиката на Блеър като "безразсъдна".

Решението на Клеър Шорт бе предшествано от разногласия в кабинета относно новата политика на лейбъристкия кабинет за болничните заведения, отбелязва АП.

Агенцията припомня, че Шорт шокира някои и озадачи мнозина, когато не изпълни заплахата си да напусне правителството на Блеър, ако той въвлече Великобритания във война срещу Ирак без мандат на ООН. Освен това тя наруши отдавнашната традиция членове на кабинета да не критикуват политиката му, след като в интервю за Би Би Си изрази несъгласие с, по думите ѝ, безразсъдната политика на премиера Тони Блеър към иракската криза. Тогава Клеър Шорт обясни, че премиера я е уверил, че ООН ще заеме централно място в уреждането на иракската криза щом режимът на Саддам бъде свален.

В писмо, адресирано до Тони Блеъ, Шорт посочва, че уверенията, които той ѝ е дал, че ще има мандат на ООН при установяване на ново правителство в Ирак, не са били изпълнени.

"Проекторезолюцията на съвета за сигурност, която ти /Тони Блеър/ и Джак /Стро/ подготвихте тайно противоречи на уверенията, че /.../ властта на окупационните сили ще бъде законна, че процесът по установяване на правителство в Ирак ще бъде ръководен от ООН", се казва в писмото, с което Клеър Шорт уведомява премиера за решението си да се оттегли от правителството.

Говорител на "Даунинг стрийт" потвърди, че тази сутрин Клеър Шорт е уведомила по телефона премиера за решението си да напусне министерския си пост.

Мястото на Шорт ще бъде заето от баронеса Амос, която беше парламентарен говорител на правителството по въпросите на международното развитие в камарата на лордовете. Би Би Си отбелязва, че бързото назначаване на баронеса Амос като министър на международното развитие, показва, че на Доунинг стриит 10 не са били изненадани от хода на Шорт.

Лидерът на консерваторите Йън Дънкан коментира, че оставката е симптоматична за състоянието на разцепление в Лейбъристката партия. Според лидера на опозицията правителството на Тони Блеър не е единно по ред важни въпроси - Ирак, финансирането на болниците, дали да се проведе референдум за приемане на еврото.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?