Британски министри предвиждат план Бе и присъединяване към ЕФТА

Майкъл Гоув

Някои британски министри и депутати лейбъристи обсъждат възможността Великобритания да се присъедини към Европейска асоциация за свободна търговия (ЕФТА), ако планът за Брекзита на премиера Тереза Мей бъде от отхвърлен в парламента, пише вестник "Сън", цитиран от Ройтерс.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув и на труда и пенсиите Амбър Ръд създадоха междупартийно обединение, което да настоява за членство в ЕФТА, тъй като някои министри вече не се надяват, че предложението на Мей ще мине в парламента, отбелязва "Сън".

Опозицията изглежда толкова силна, че Тереза наистина ще трябва да се бори, за да я преодолее сега, каза пред изданието неназован британски министър.

Според идеята, наречена "Норвегия плюс", Великобритания ще се присъедини към ЕФТА, за да запази икономическата си стабилност за определен период от няколко години, докато Лондон договори цялостно споразумение за свободна търговия от по-силна позиция, пише "Сън".

Мей се споразумя с ЕС в неделя, но сега трябва да получи одобрение от британския парламент, където се сблъсква със значителна съпротива от нейната партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?