Британски моряци са задържани от иранската армия

Британски моряци са задържани от иранската армия
В петък 15 британски моряци са задържани от иранската армия, съобщи ББС, позовавайки се на съобщение на британското министерство на отбраната.

Инцидентът е станал в 10.30 часа местно време, докато британците патрулирали в Персийския залив. Мъжете са проверявали плавателен съд близо до иракския бряг, заподозрян в незаконен трафик на автомобили. От Кралският флот съобщиха, че ще бъде направено всичко, за да бъдат освободени моряците.

Те служат на Кралската фрегата “Корнуел”.

“Екипът е осъществил успешна инспекция на търговски кораб, когато те и техните две лодки са били обградени и ескортирани от ирански плавателни съдове в ирански териториални води.

Ние разглеждаме казуса възможно най-бързо с иранските власти на възможно най-високо ниво. Британското правителство настоява за незабавно и безопасно завръщане на нашите граждани и екипировка”, се казва в съобщение на министерството на отбраната в Лондон.

Впоследствие стана ясно, че задържаните мъже са добре и в безопасност.

Британският външен министър Маргарет Бекет призова иранския посланик и представи искания за освобождаване на моряците. В специално изявление лидерът на либералите Мензайъс Кембъл също призова за тяхното незабавно освобождение.

“Каквито да се грешките или добрите дела на британските сили в Ирак, те в момента са там по силата на резолюция на Съвета за сигурност в ООН и иранското правителството не трябва да оставя никакво съмнение или недомлъвки, обяснявайки своите действия”, се казва още в неговото обръщение.

Инцидентът идва в момент, когато полковникът от британската армия, базирана в Ирак, Джъстин Машеревски обяви, че по-голямата част от атаките срещу техните части са провокирани от ирански елементи.

Той заяви, че иранските част за оказвали подкрепа на бунтовниците и дори са им плащали, за да нападат британски военни.

През 2004 година Иран задържа за три дни осем британски техници. Тогава Техеран обясни, че те са обикаляли около морската граница между Ирак и Иран.

Споделяне

Още от Свят