Британски мозъчен тръст: Русия на Путин води "модерна война" със Запада в стил КГБ

Британски мозъчен тръст: Русия на Путин води "модерна война" със Запада в стил КГБ

Президентът Владимир Путин води многопластова модерна война срещу Запада, вдъхновен от инструментариума на КГБ, който е използвал като бивш съветски агент от сигурността, заяви британски мозъчен тръст, цитиран от ДПА.

Модерният руски военен конфликт е сложна и интегрирана форма на държавно влияние, тясно свързана с политически цели, се казва в доклада, изготвен от депутата от Консервативната партия Боб Сийли за дружество "Хенри Джаксън".

Според доклада Русия се стреми "да разделя и деморализира" Запада, като използва "като сърцевина комплекта на КГБ за "активни мероприятия" (политическа война), допълнен с пълна гама от държавни инструменти".

 

Авторът описва "комплексна, опортюнистична и гъвкава" руска програма, която използва "най-малко 50 инструмента на държавната власт".


От фалшивите новини, насочени към Европа до пропагандата на "Раша тудей", и от окупацията на Крим до улиците на Солсбъри - Русия води един много модерен вид война срещу Запада и руския народ, заяви Сийли.

 

По думите му "тактиката на Путин дължи много на "активните мероприятия", практикувани от КГБ през Студената война, подменяйки истината, за да подкопае доверието в нашите институции".

 

"През следващите години нашата издръжливост ще бъде подлагана на изпитания по многобройни начини", добави депутатът.


Докладът се фокусира върху Русия, но според него и други авторитарни държави като Китай и Иран използват подобни "военни и невоенни инструменти, съчетани по динамичен, ефективен и интегриран начин за постигане на политически цели".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?