Британски полицаи бяха нападнати с граната в Северна Ирландия

Британски полицаи бяха нападнати с граната в Северна Ирландия

Патрулираща в Белфаст полицейска кола беше нападната с граната тази нощ, съобщи северноирландската полиция, цитирана от Франс прес.

Няма ранени при нападението, извършено малко след 2 часа сутринта местно време (2 ч. по Гринуич). Полицейският "Ленд роувър" не е понесъл щети.

Полицията е открила на местопроизшествието предполагаеми осколки от граната. Днес на мястото се извършват подробни претърсвания, за да се гарантира липсата на опасни предмети.

Полицията смята, че без съмнение става дума за опит за убийство или причиняване на тежки наранявания на нейни служители и отправя призив към евентуални свидетели да се свържат с нея.

Инцидентът стана броени дни преди британските избори, насрочени за 12 декември. Основна тема на тях е Брекзитът, който е особено чувствителна тема в британската провинция Северна Ирландия, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че сблъсъците между местните националисти и юнионистите продължиха три десетилетия, отнемайки живота на 3500 души. Конфликтът приключи едва през 1998 г. със споразумението от Разпети петък, което установи подялба на изпълнителната власт и отворена граница с Ирландия, чието запазване беше ключов въпрос по време на преговорите за Брекзита.

Споделяне

Още от Европа