Британски правителствен доклад подкрепя добива на шистов газ чрез фракинг

Британски правителствен доклад подкрепя добива на шистов газ, който е временно забранен от една година заради метода на добива чрез фракинг, предизвикал две малки земетресения във Великобритания, предаде Ройтерс.

Експертният доклад, поръчан от правителството, твърди, че възобновяването на фракинга е безопасно, но при по-стриктни правила за сеизмичен мониторинг и проучвания за добива. Рискът от сеизмична активност, свързана с хидравличния фракинг, е малък, изключително малка е и вероятността от поражения, се казва в доклада, оповестен във вторник.

Фракингът е метод, при който в земните недра се вкарват вода под налягане и химикали, за да се отворят шистовите скали и да се освободи затвореният там природен газ.

Добивът на шистов газ промени изцяло енергийния пазар в САЩ. Но и от двете страни на Атлантика екоактивисти лобират пред политиците да се забрани хидравличния фракинг, като изтъкват риска от замърсяване на подземните води и изтичане на газ в атмосферата. Тези два проблема не са дискутирани в доклада, изготвен за британското правителство.

През следващите шест седмици британското министерство на енергетиката ще очаква публични коментари по доклада, след което ще излезе с окончателно решение за съдбата на шистовия газ във Великобритания.

Макар че експертите препоръчват на правителството да разреши добива на шистов газ чрез фракинг, съвсем не е сигурно, че то ще приеме, пише в. "Гардиън".

Според доклада използването на фракинг трябва да бъде широкоразпространено. Въпреки това експертите признават, че именно този метод е причинил две земетресения в Блекпул миналата пролет.

Правителствени данни разкриват сериозни съмнения за сигурността на фракинга в райони с висока сеизмична активност. Освен това има объркване кои правителствени агенции трябва да следят процесите и да гарантират сигурността на обществото.

Експертите, изготвили доклада са Питър Стайлс, професор в Keele University, Брайън Бапти от British Geological Survey и Кристофър Грийн, независим експерт по фракинга. Те призовават за въвеждането на ефективна система за мониторинг, която да дава информация за епицентъра и магнитуда на трусовете.

Стайлс предупреждава, че в ако в региона на Блекпул фракингът продължи, това може да доведе до още трусове, макар и леки.

Използването на шистовия газ в САЩ доведе до понижаване на газовите цени до 10-годишен минимум, а компании като "Чениере Енерджи" се готви да изнася излишъци от суровината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес