Британски съд призна за незаконна забраната за протести на екоактивисти в Лондон

Британски съд призна за незаконна забраната за протести на екоактивисти в Лондон

Върховният съд на Лондон обяви за незаконно решението на столичната полиция за забрана на протести на екологичното движение "Бунт срещу унищожението", наложена през октомври, предаде Ройтерс.

Съдът постанови, че отделни митинги, дори да са координирани от една организация, не могат да бъдат определяни като "публични събрания" и затова забраната им е незаконна.

"Това е историческа победа, защото за първи път оспорихме превишаването на правомощията от страна на полицията и победихме. Това е чудесно", каза една от привърженичките на движението баронеса Джени Джоунс, цитирана от в."Гардиън"

Движението "Бунт срещу унищожението", основано във Великобритания миналата година, обяви за своя цел чрез протести да привлече вниманието на политиците и да ги подтикне да вземат мерки срещу климатичните промени. Акциите на движението протичат в 60 градове по света.

През април екоактивистите в продължение на две седмици блокираха движението по улиците на Лондон, нарушиха работата на метрото и блокираха входа на сградата на Лондонската фондова борса, за да привлекат вниманието към глобалното затопляне. По време на априлските протести полицията задържа над хиляда души.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?