Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата за борба с вируса

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата за борба с вируса

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус. Според тя въздействието на тази мярка е твърде малко на фона на негативните ефекти от нея, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Понастоящем доказателствата в подкрепа на затварянето на училищата заради Covid-19 са много слаби", твърдят учените от лондонския Юнивърсити колидж.

Данни от грипни епидемии показват, че затварянето на училищата "може да има сравнително малък ефект върху вирус, който се предава лесно като Covid-19 и е с ниски клинични прояви сред децата". Затварянето на училищата обаче може да има "големи икономически и социални последици", пишат учените в сп. "Лансет: Детско и юношеско здраве".

Изследователски модели на разпространението на коронавируса прогнозират, че затварянето на училищата като единична мярка може да предотврати само между 2 и 4 на сто от смъртните случаи и това е "много по-малко от други мерки за социално дистанциране". „Необходимо е да бъдат обмислени други, по-малко драстични мерки за социално дистанциране в училищата, особено ако ограничителната политика продължи дълго", добавят специалистите.

Моделите на разпространението на Covid-19 подкрепят затварянето на училищата. "Единственото изследване, което го разглежда като самостоятелна мярка обаче предупреждава, че въздействието ѝ е сравнително слабо, като се има предвид, че в резултат се увеличават контактите в дома и общността", добавят учените.

Българският оперативен щаб срещу борба с коронавируса първоначално беше на мнение, че няма нужда да се затварят училища и детски градини като мярка срещу разпространението, тъй като децата не са сред уязвимите групи за разлика от възрастните и хората с хронични заболявания. Това мнение обаче се промени само за няколко дни с аргумента, че децата може и да не боледувят тежко, но могат да предават заразата, както помежду си, така и на възрастните, с които общуват в училищата и градините, както и вкъщи.

Повечето държави, засегнати сериозно от коронавируса, също затвориха училищата като мярка срещу разпространението му.

Споделяне

Още от Коронавирус