Британски учени разобличават "пропагандата" в мрежата

Британски учени разобличават "пропагандата" в мрежата

Вълна от цифрова "пропаганда", идваща главно от Русия чрез автономни компютърни програми - ботове - разпространява фалшиви информации, за да манипулира общественото мнение в целия свят. Това сочи британско изследване, представено във Вашингтон, пише БГНЕС.

Проучването на Окфордския университет разкрива използването на ботове в социалните мрежи, за да се въздейства върху политиката в девет страни: Бразилия, Канада, Китай, Германия, Полша, Тайван, Русия, Украйна и САЩ.

"Пропагандата чрез социалните мрежи е едно от новите най-мощни средства срещу демокрацията", пишат водещите изследването Фил Хоуърд и Самюъл Ули, които отбелязват, че следите от тези атаки идват главно от Русия, както и от Китай или от страните, които са цел на тази пропаганда.

"Има една сграда в Санкт Петербург (ул. "Савушкина" бел.ред) със стотици служители и милиони долари бюджет, чиято мисия е да манипулират общественото мнение" в определен брой страни, уточнява подробностите Филип Хоуърд във вторник по време на представяне през медиите.

"Руските техники например съдържат разпространение на "множество противоречиви" публикации, продължава Хоуърд.

"Целта е да се посее объркване. Не става въпрос непременно да се разпространяват фалшиви информации, а да се направят хората толкова безразлични към политиката, че да нямат повече намерение да се ангажират в нея", продължава Самюъл Ули.

Екипът е анализирал десетки милиони публикации в седем социални мрежи по време на избори, политически кризи или различни "инциденти", свързани с националната сигурност.

В САЩ изследването оценява, че ботовета са имали влияние по време на президентските избори през 2016 година.

"Армии от ботове, които проследяват, "ретвитват" (препубликуват "Туитър") или "лайкват" (харесват във "Фейсбук") публикациите на кандидат го легитимират допълнително и той изглежда подкрепен повече, отколкото е реално", пишат още авторите на изследването.

Предполагаемото влияние на Русия в американските избори, заподозряна, че е фаворизирала Доналд Тръмп във вреда на съперницата му Хилари Клинтън, е в основата на скандал в САЩ с разследването на възможна договореност между руските власти и предизборния щаб на Тръмп, самият той много активен в "Туитър".

След избирането на Тръмп "Фейсбук" обяви редица инициативи, за да с и сътрудничи по-тясно с медиите и да ограничи разпространението на фалшиви информации, посочва АФП.

Според експерти използването на ботове позволява иначе твърде трудни и изискващи много време задачи да бъдат решавани без непосредственото участие на човека. Според приложението им при различни случаи използването на ботове може де се прецени като неетично.

Споделяне

Още по темата

Още от IT