Британски учени твърдят, че аспиринът е превантивно средство срещу рак

Приемането на аспирин веднъж дневно може да намали случаите на рак, сърдечен удар и инсулт с 9% при мъжете и 7% при жените. Това твърди ново изследване, публикувано в специализирания журнал Annals of Oncology и цитирано от сайта "Дневник" в сряда.

Експертният екип, ръководен от проф. Джак Куцик от центъра за превенция на рака в лондонския университет Queen Mary, заключава, че редовният прием на аспирин в доза от 75 мг би имал благотворен ефект за здравето на хората между 50 и 65 години.

Проф. Куцик смята, че употребата на аспирин "изглежда, е най-важното нещо, което можем да направим, за да намалим риска от рак, след отказване от тютюнопушенето и намаляване на броя на хората с наднормено тегло, а вероятно и ще ни бъде много по-лесно да го приложим на практика".

Новооткритите ползи от лекарството обаче могат да се усетят едва, когато човек го е приемал в продължение на поне 5, а понякога и 10 години.

Досега големият въпрос винаги е бил дали ползите от редовния прием на аспирин надхвърлят потенциалните вреди, защото е добре известно, че той може да причини стомашен кръвоизлив, в някои случаи с фатален край.

Авторите на изследването заключават, че всекидневната употреба на малка доза аспирин в продължение на 10 години може да намали случаите на рак на червата с 35% и с 40% броя на смъртните случаи, причинени от това заболяване. При същите условия лекарството може да намали случаите на стомашен рак с 30%, а броя на починалите от заболяването – с между 35% и 50%. Цифрите по отношение на сърдечните удари са съответно 18% и 5%. Въпреки че дългогодишната употреба на аспирин намалява случаите на инсулт с 5%, лекарството води до увеличение на смъртните случаи на вече получилите инсулт с цели 21%, защото разрежда кръвта.

В изследването също така се посочва, че приемането на таблетка аспирин всеки ден има по-ограничена превантивна роля в борбата срещу рак на белите дробове, рак на простата и рак на гърдата.

Напоследък все повече хора на средна възраст приемат лекарства за намаляване на нивата на холестерол в кръвта с цел намаляване на опасността от сърдечен удар и инсулт. Според ръководителя на изследването няма никакви доказателства за взаимодействие между тези лекарства и аспирина. "При много хора едновременната употреба на двете лекарства може би е добра идея."

От благотворителната организация Cancer Research UK (CRUK) предупреждават, че хората, които искат да започнат ежедневен прием на аспирин, трябва първо да говорят с личния си лекар.

"Преди аспиринът да бъде препоръчван като средство за превенция на рак, трябва да намерим отговорите на няколко въпроса, засягащи подходящата доза и продължителността на прием. Трябва да се създадат и тестове, които показват в кои случаи е най-вероятно да се получат странични ефекти", казва д-р Джули Шарп от CRUK.

Споделяне

Още от Общество