Британски университет обвини ББС, че използвали техни студенти като прикритие, снимайки филм в Северна Корея

Лондонският университет по икономика упрекна ББС, че е използвала студентско учебно пътуване до Северна Корея като прикритие за заснемане на документален филм, с което е застрашила живота на студентите, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед
прес, цитирани от БТА.

Известното учебно заведение заяви, че трима журналисти на британската медийна корпорация са се включили в студентското пътуване в края на март, за да могат тайно да снимат филм за изолираната азиатска държава. Според университета студентите са били уведомени, че ще бъдат придружавани от журналисти, но не са
знаели, че целта на пътуването е заснемането на филм под прикритие за предаването "Панорама".

През последните седмици напрежението на Корейския полуостров се покачи заради заплахите на Северна Корея за ядрена война срещу САЩ и Южна Корея.

Представител на студентския съюз каза, че студентите са разбрали за намеренията на ББС на много късен етап. "Не знаем какво можеше да се случи на тези студенти, а ББС, честно казано, също не е знаела...Това е невероятно безразсъдно", заяви той.

Една от участничките в пътуването посочи, че е била информирана едва когато групата вече пътувала със самолет за Северна Корея. По думите ѝ ББС е използвала студентите като "човешки щит".

Един от журналистите се представил като докторант в университета, за да получи разрешение да влезе в КНДР, където чуждестранните медийни представители обикновено действат под строгия надзор на властите.

Представител на ББС заяви, че на студентите е била предоставена нужната информация, за да преценят дали да приемат риска да пътуват с журналисти, които нямат разрешение за работа в Северна Корея. Според него ръководството на медийната компания е сметнало, че ако измамата бъде разкрита, студентите вероятно ще бъдат депортирани. Той обаче призна, че не може категорично да изключи възможността, че техният живот е можел да бъде застрашен.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?