Британски вестник откри българска следа в обир на бижута за 40 млн. паунда

Британският вестник "Лъндън дейли нюз" откри българска следа в обира на бижута и часовници за 40 млн. паунда от магазин на лондонската улица "Ню Бонд стрийт".

Според изданието алжирски банди, които действат на улиците "Бонд" и "Кондюит" в Лондон, са замесени в кражбите на бижута, включително във въоръжения обир преди дни.

Алжирските престъпници пък наемали източноевропейци като българи или албанци, прочути като "експерти в боравенето с оръжия и в обирите", твърди вестникът.

Според различни източници алжирски банди са не само инициаторите на обира, но и посредничат при пласирането на откраднатите бижута.

Изданието посочва, че полицията познава много добре тези алжирци, които обикалят из Бонд Стрийт с бентлита и ролс-ройсове. В багажниците на скъпите коли пренасят бижута и часовници, които продават на богати араби, дошли на почивка в Лондон, посочил един от източниците, собственик на магазин за дрехи. За да снабдяват клиентите си със стока от най-високо качество, алжирците поръчвали обирите, като наемали различни престъпници, най-често източноевропейци като българи и албанци.

Обичайният сценарий е следният, разказва за вестника друг източник. Клиент от Саудитска Арабия например, харесва скъпа огърлица за съпругата си в конкретен магазин. Той се свързва с алжирците, с които се договаря за цената и времето на доставката. След това алжирците възлагат на някой бандит да открадне бижуто и го продават на клиента на договорената цена.

От магазин Graff на "Ню Бонд стрийт" бяха откраднати 43 пръстена, гривни, огърлици и часовници на стойност около 40 млн. паунда.

Двама елегантно облечени въоръжени влезли в магазина заплашили персонала с оръжие. Вероятно са били подпомогнати от поне двама други, действали като шофьори на обира.

При напускането на магазина, те взели със себе си продавачка, изстреляли предупредителен изстрел, след което пуснали заложничката и побягнали с краден автомобил BMW.

Властите разпространиха запис от охранителните камери, показващ лицата на извършителите.

Първият заподозрян се описва като бял, около 30-годишен и слаб. Другият мъж се описва като чернокож, също около 30-годишен, по-добре сложен и с много къса коса.

През 2003 от същия магазин бяха откраднати бижута за 23 млн. паунда.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?