Британски вестник разтревожен, че България ще даде гражданство на 500 000 души

България възнамерява да даде гражданство на 500 000 души, които не са граждани на ЕС и и по този начин ще им предостави пълни права да работят и живеят във Великобритания, пише "Дейли Мейл" в петък.

Министърът без портфейл Божидар Димитров твърди, че новите български граждани, които в момента населяват Украйна и Молдова, ще получат възможността да се завърнат и да живеят в България. Въпреки това тези граждани вероятно ще създадат свой дом в една от останалите членки на ЕС, включително Великобритания, продължава изданието, като цитира оценки на министър Димитров.

Само за изминалата година, София е издала паспорти на близо 80 000 души, които твърдят, че предците им са от български произход. За момента Великобритания контролира живеещите на нейна територия граждани на България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 г.

Работещите на острова обаче са не повече от 25 000 нискообразовани емигранти, които се занимават главно със селско стопанство и строителство. Тези контролиращи мерки, които правителството наложи, след като министрите подцениха броя на работещите във Великобритания източноевропейци, главно от Полша, ще бъдат в сила до 2011 г.

Според законите на ЕС обаче контролът ще може да бъде удължен само с още две години, т.е. до 2013 г. Тогава българите и румънците ще имат права, каквито притежават всички останали граждани на ЕС. Това значи, че след 3 години, 500 000 души може би ще отидат да работят във Великобритания, притеснява се вестникът.

Подобни процедури обаче текат не само в България, а и в Румъния и Унгария. Ако значителен брой граждани на ЕС решат да пристигнат във Великобритания, работата на торите и либерал-демократите, които обещаха да намалят броя на пристигащите имигранти, ще стане далеч по-тежка.

Когато Полша - една от бившите комунистически държави, се присъедини към ЕС през 2004 г., министрите предвиждаха, че във Великобритания ще пристигнат едва 13 000 души. В момента на Острова живеят и работят над 1 млн. поляци.

Унгария наскоро обяви, че ще започне да издава паспорти на всички етнически малцинства, живеещи извън пределите на държавата, които имат историческа и кръвна връзка със страната.

Неотдавна имиграционният министър Деймиън Грийн заяви: "Новото правителство е решено да намали имиграцията на само десет хиляди души на година. Вече въведохме временни мерки срещу гражданите на страните, които не са в ЕС и въведохме владеенето на английски език като задължително условие при кандидатстване за виза", пише още "Дейли мейл".

Споделяне

Още от Европа