Британски вестници: Предложенията на Мей поставят повече въпроси, отколкото отговори

Според "Индипендънт" планът й поставя страната на "бързата писта към един лош Брекзит"

Британски вестници: Предложенията на Мей поставят повече въпроси, отколкото отговори
В предложенията на премиер Тереза Мей за правата на гражданите на ЕС след Брекзит има много неясноти, коментират британските медии във вторник.
 
Всекидневниците "Индипендънт и "Гардиън" слагат ударението върху намерението на Лондон да въведе специален регистър на гражданите на ЕС, с който ще бъде уреден статутът им за постоянно пребиваване. 
 
Може да им се издадат и британски документи за самоличност. Последното обаче все още не е ясно, посочва "Индипендънт". Става въпрос за онези около 3 млн. граждани на ЕС, включително и членовете на техните семейства, които са живели в Обединеното кралство минимум пет години. Те ще трябва да направят това в рамките на двегодишен гратисен период.
 
"Индипендънт" обръща внимание също на намерението на правителството да лишава гражданите на ЕС от право на пребиваване след Брекзита, ако те напуснат страната за две или повече години и ако нямат "силни връзки тук".
 
Тези, чийто статут бъде уреден с право на постоянно пребиваване, ще имат документ, който трябва да представят на работодателите си или на службите, предоставящи им обществени и социални услуги, за да докажат, че имат разрешение "да живеят и работят легално в Обединеното кралство".
 
Правителството, отбелязва вестникът, може да реши да въведе контролен механизъм, ограничаващ възможността на гражданите на ЕС (и техните семейства), пристигнали след излизането от ЕС, да живеят и работят на Острова.
 
Според "Индипендънт", цитиран от БТА, този план на Тереза Мей разкрива една "зловеща сделка" относно правата на европейските граждани и поставя страната на "бързата писта към един лош Брекзит". 
 
Цитиран е и главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние, който посрещна доста хладно предложенията на Мей, по които, разбира се, предстоят трудни преговори с Брюксел.
 
След като твърде дълго протакаше разкриването на подробности за своите намерения по въпроса за правата на гражданите на ЕС, правителството на Мей излезе с план, който поставя повече въпроси, отколкото отговори, пише "Индипендънт". 
 
Тя ни засипва с технически подробности, в които само юристи могат да се ориентират. 
 
Това не е начин да се печели общественото доверие по такъв фундаментален въпрос, заключава вестникът. 
 
Според "Гардиън" от британското предложение за правата на гражданите на ЕС става ясно, че след Брекзита те ще загубят правото си да доведат своя съпруг (или съпруга) да живеят във Великобритания, ако не удостоверят минимален годишен доход от 18 600 паунда. 
 
В момента гражданите на ЕС са освободени от изискването за този минимум, прилаган спрямо останалите имигранти, който съдии от Върховния съд смятат за "особено висок".
 
Освен това, според вестника, гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, могат да загубят правото си да гласуват в британските местни избори. Те ще загубят и протекцията от Съда на ЕС, който вече няма да има юрисдикция върху правата на гражданите на Острова.
 
Съвсем друга е позицията на консервативния и евроскептичен всекидневник "Дейли телеграф". 
 
В редакционна статия той хвали предложенията на Мей, като повтаря собствената ѝ квалификация за тях като "честни и сериозни", и смята, че топката сега е в полето на ЕС. "Все още не сме чули какво ЕС е готов да гарантира в замяна", отбелязва "Телеграф", и добавя че британската премиерка е в правото си да настоява за реципрочно уреждане на правата на онези над 1 млн. британски граждани, живеещи на континента, преди да ангажира своето правителство с окончателни решения.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?