Британски военен кораб ескортира руска фрегата

Лондон: Няма да се поколебаем да защитим териториалните си води

Британски военен кораб ескортира руска фрегата

Британски кораб е ескортирал руска фрегата близо до териториалните води на кралството, съобщиха информационните агенции.

Британската фрега "Сейнт Олбънс" отплавала на 23 декември да проследи новия руски боен кораб "Адмирал Горшков" при движението му в Северно море.

Няма да се поколебаем да защитим териториалните си води и няма да допуснем каквато и да било форма на агресия, посочи в изявление британският министър на отбраната Гавин Уилямсън.

От ведомството съобщиха, че друг кораб е бил повикан да съпроводи руски разузнавателен кораб в Северно море и Ламанша на Бъдни вечер. Хеликоптер бил изпратен по-късно да наблюдава други два руски плавателни съда.

Според информация на агенция ТАСС корабът "Адмирал Горшков" преминава поредни изпитания, и затова още не може да бъде включен към Военоморския флот на Русия.

Отношенията между Великобритания и Русия са напрегнати, а наскоро първият дипломат на Лондон Борис Джонсън заяви, че са налице ”изобилни доказателства“ за руската намеса в чужди избори.

Неговият колега Сергей Лавров на свой ред подчерта, че подобни твърдения не са аргументирани.

Преди дни началникът на въздушната отбрана сър Стюарт Пийч заяви, че Великобритания и НАТО трябва да изведат като приоритет защитата на инфраструктурата, която се намира в морските територии:

Има нов риск - с новите възможности на Русия. Представете си, ако бъдат прекъснати кабелите, инфраструктурата, която минава през морето и свързва отделни държави. Затова ние и нашите партньори от НАТО трябва да продължим да развиваме военноморските си сили, за да отговорим на новите предизвикателства”,предупреди британският военен.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?