Британски военен кораб отплава за Гибралтар

Британски военен кораб отплава за Гибралтар

Кораб на Кралските военноморски сили отплава от Англия за британската територия Гибралтар, за да участва в отдавна планирани военни учения, съвпаднали с подновеното напрежение между Лондон и Мадрид, предаде Франс прес.

Фрегатата "Уeстминстър" ще участва заедно с още девет британски съда - включително четири бойни кораба, отплавали от Великобритания вчера - във военни маневри в Средиземно море и Персийския залив, наречени "Кугър'13".

Очаква се "Уестминстър" да пристигне в Гибралтар до седмица, посочват британски официални източници.

Хеликоптероносачът "Илъстриъс", отплавал от Портсмут вчера сутринта, получи от Испания разрешение да акостира във военноморска база Рота, в южната част на страната.

Учението се провежда на фона на възобновено напрежение между Лондон и Мадрид във връзка с британската територия с площ 7 кв. км, за чийто суверенитет Испания претендира.

Латентният конфликт пламна отново в края на юли, след като властите на територията построиха от бетон изкуствен риф, а Мадрид разкритикува съоръжението като препятствие за испанските риболовци.

Ученията "Кугър'13" са планирани отдавна, съобщи британското министерство на отбраната. Целта на "Кугър'13" е да демонстрира способността да изпращаме крайно ефикасни военноморски сили в коя да е точка на света да защитят британските интереси, добави министерството.

Изпращането на кораби в Гибралтар показва ясно, че имаме боеспособност, отбеляза млад британец, дошъл в Портсмут да изпрати свой приятел, служещ на кораба "Уестминстър".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?