Британски военни се включват в разследването на покушението срещу бившия руски шпионин

Лондон потвърди, че е готов да реагира, ако се докаже връзка на Русия с нападението

Британски военни се включват в разследването на покушението срещу бившия руски шпионин

Около 180 войници, които имат опит с опасни химикали, са изпратени в английския град Солсбъри, където в края на миналата седмица бяха намерени в критично състояние бившия полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според британските власти те са атакувани с невропаралитичен агент, но все още не е ясен произходът му. Двамата все още са в критично състояние.

Военните ще премахнат коли и предмети в района и ще помогнат в разследването.

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря бяха намерени в безсъзнание на пейка до търговски център в Солсбъри.

Полицията разшири периметъра на изолираната площ около местопрестъплението и включи в него италиански ресторант и бирария, където руснаците са били преди за припаднат.

Беше изолиран и гробът на съпругата на Скрипал Людмила, която почина от рак през 2012, и паметната плоча на неговия син Александър, който беше кремиран миналата година и се смята, че е починал от проблеми с черния дроб.

Властите се опитват да установят източника на нервно-паралитичния агент, използван срещу Скрипал и дъщеря му.

Британската полиция проверява дали дъщерята на Скрипал, която е пристигнала от Москва миналата седмица, не е донесла без да знае нервно-паралитичния агент в смъртоносен подарък

В петък на посещение в Солсбъри бе вътрешният министър Амбър Хърд, която нарече нападението "скандално”.

Министър Хърд каза по отношение на евентуално участие на Русия в нападението, че "ако се налага да бъдат предприети действия, правителството ще го направи".

Възможни отговори включват експулсирането на някои от 58-те руски дипломати, някаква форма на бойкот на световното първенство по футбол или засилване на британското военно присъствие в Източна Европа.

Москва реагира гневно на обвиненията, че е замесена, а руският външен министър Сергей Лавров в петък ги отхвърли като "пропаганда”.

Той каза, че Москва е готова да помага на Великобритания за разследване на отравянето на бивш шпионин с нервнопаралитичен газ, но e възмутена от намеците, че Русия стои зад нападението.

В Адис Абеба, където е на посещение, Сергей Лавров каза в отговор на въпрос, че ако наистина има интерес към помощта на Москва за едно или друго разследване, "било на отравяне на някакви британски поданици, било на слухове за намеса в предизборната кампания на САЩ", тя ще е готова да обсъди тази възможност.

Но за да се водят такива дела, не трябва "веднага да се тича към телевизионните екрани с голословни обвинения", а да се търси професионален контакт по съществуващите канали, включително по линия на правоохранителните органи".

По-рано тази седмица британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че ако се намерят доказателства за участието на Москва, Лондон е готов да реагира твърдо, включително и с налагането на санкции, а от Кремъл очаквано отрекоха да са замесени.
Той напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.
През 2006 г. бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 г. продавал информация на британското разузнаване. През 2010 г. той беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания.

Споделяне

Още от Свят