Британски войници убити в Ирак

Шестима британски войници са били убити и 8 са били ранени днес при два отделни инцидента в източен Ирак, съобщи говорител на премиера Тони Блеър, цитиран от Ройтерс.

Говорителят потвърди, че британците са загинали в стълкновения край град Амара, на около 200 км северно от южния иракски град Басра, който е под контрола на силите на Великобритания. Правителственият говорител не даде повече подробности за този инцидент.

Той добави, че при друг инцидент южно от Амара два патрулни автомобила от първи батальон на парашутния полк били подложени на обстрел по време на мисия. Един от войниците бил ранен, а автомобилите - унищожени.

Притеклите се на помощ с хеликоптер войници от частите за бързо реагиране също попаднали след приземяването си под огъня на нападателите. В резултат седмина британци били ранени, трима от които тежко. Всички войници били евакуирани с хеликоптер и получават медицинска помощ, каза говорителят на британския премиер.

Очаква се утре министърът на отбраната Джеф Хун да направи пред парламента в Лондон изявление по повод двата инцидента, след като бъдат изяснени подробностите около тях, посочва Ройтерс.

От 1 май, когато бе обявен краят на войната в Ирак, това е най-сериозният инцидент с британски войници.

Днес имаше съобщения и за нови нападения срещу американски войници в Рамади, западно от Багдад. Повече от петима иракчани са загинали, когато американските сили отвърнали на огъня. Двама американски войници са ранени.

Споделяне

Още от Свят