Британски журналист, уволнен заради подправен репортаж, е намерен мъртъв

Британски журналист, който беше заставен да напусне телевизионния канал Скай нюз заради подправен репортаж от войната в Ирак, беше намерен мъртъв, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на съобщение от медията.

Говорителката на Скай нюз потвърди за смъртта на журналиста Джеймс Форлонг, но отказа подробности.

Според първоначални сведения на полицията няма данни, че 44-годишният Джеймс Форлонг е бил убит, но ще бъде извършена аутопсия.

Смъртта на Форлонг напомня за случая Дейвид Кели - оръжейния инспектор, който през юли се самоуби, след като името му бе замесено в разприте между правителството и Би Би Си заради иракската война, отбелязва Ройтерс.

През юли Джеймс Форлонг е бил посъветван да подаде оставка, след като е признал, че неговият репортаж от борда на британската подводница Сплендид съдържа видеоматериали, заснети по друго време и на други места. Монтираните от него документални кадри са целели да създадат впечатлението, че от Сплендид е била изстреляна крилата ракета срещу Ирак.

Признанието дойде след като екип на Би Би Си, снимащ на по същото време, е заявил, че кадрите на Скай нюз са били подправени по това време не е била изстрелвана ракета.

Скай Нюз е част от Нюз Корпорейшън, медийната империя на Рупърт Мърдок, припомня Ройтерс.

Говорителка на полицията съобщи, че 44-годишният Форлонг е бил намерен мъртъв в дома си в Хов, югоизточна Англия, в ранните часове в събота. "Няма никакви подозрителни обстоятелства", каза тя.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?