Британските болници искат данък върху захарните изделия

Британските болници искат данък върху захарните изделия

В британските болници скоро може да бъде въведен данък върху захарните изделия, чиято цел е справяне с разрастващия се проблем със затлъстяването. Това съобщи ръководителят на британската Национална служба за здравеопазване (NHS), цитиран от Франс прес.

"Ще извършим консултация за въвеждане на "данък захар" в напитките и храните, съдържащи добавена захар, който ще бъде въведен при подновяването на договорите с доставчиците на ястия и хранителни продукти, продавани от автоматите и в кафенетата на болниците", съобщи Саймън Стивънс в интервю за в. "Гардиън".

Целта е чрез повишаване на цената на тези изделия да се насърчат пациентите, персоналът и посетителите да не купуват съдържащи захар напитки и закуски.

Данъкът, който се очаква да бъде въведен до 2020 г., ще донесе на хазната приходи от 20 до 40 милиона лири стерлинги (26 до 52 млн. евро) годишно, уточни Стивънс.

Размерът на данъка още не е уточнен, но организации и лекари искат той да е 20 процента.
Поради ролята на нашата служба в обществения живот, ние, които работим в нея, сме отговорни не само да помагаме на онези, които се грижат за пациентите, но и да привличаме вниманието и да отстояваме някои много важни промени, които наистина ще подобрят здравето на нацията, подчерта Стивънс.

Шефът на британската служба за обществено осигуряване каза това в момент, когато премиерът Дейвид Камерън изглежда готов да се откаже от съпротивата срещу въвеждането на всеобщ "данък захар" за борба с "кризата със затлъстяването", както каза самият той.
Сега правителството завършва работата по план за борба с детското затлъстяване.

Споделяне

Още от Европа