Британските депутати поемат контрола върху Брекзит за един ден

Против правителството гласуваха 30 консерватори, включително трима министри, които подадоха оставка

Тереза Мей говори в парламента преди важното гласуване в понеделник вечер.

Британските депутати гласуваха в понеделник вечер да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщи Ройтерс.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит.

Намесвайки се в процеса, известен като Брекзит, и опитвайки се да начертаят алтернативен маршрут за него, депутатите биха могли да причинят конституционен срив във Великобритания, където обикновено правителството контролира дневния ред в парламента, особено по отношение на най-важните въпроси.

Поправката бе приета с 329 срещу 302 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС.

Бунтът на близо 30 депутати от Консервативната партия, които подкрепиха поемането на контрола от парламента, проправя пътя за евентуално по-меко споразумение за Брекзит, което ще позволи на Великобритания да съхрани близки отношения с Брюксел, коментира "Индипендънт".

Този вот бе нов удар за министър-председателката Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите.

Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите ѝ правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. "указателни" гласувания, отбеляза Ройтерс.

Същевременно трима държавни министри от кабинета на Тереза Мей подадоха снощи оставки в знак на несъгласие със стратегията за излизането на Великобритания от ЕС.

В драматичната вечер, в която британският парламент гласува за поемане на контрола върху дневния ред за Брекзит, оставки подадоха Ричард Харингтън (от министерството на индустрията), Алистър Бърт (от министерството на външните работи) и Стийв Брайн (от министерството на здравеопазването).

В писмото си за оставка Харингтън обвини правителството, че "играе на рулетка" с "животите и средствата за препитание на голяма част" от британското население.

Премиерката може да се сблъска с още оставки, ако не позволи утре депутатите да гласуват свободно по алтернативни предложения за Брекзит, прогнозира "Дейли телеграф", припомняйки предупреждението на част от подкрепящите оставането в Европейския съюз министри, че ще се оттеглят, ако им бъде наредено да гласуват в подкрепа на правителството. Мей няма да може да спре гласуването, а ако направи опит да се противопостави на волята на депутатите, парламентът може да изготви свой собствен проект на сделка за Брекзит.

Предложенията за Брекзит, които ще бъдат обсъждани утре от британските депутати, ще са повечето свързани с политическата декларация за бъдещите връзки на Обединеното кралство с Европейския съюз, а не със самото споразумение за развода. Това заяви лидерката на Камарата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм, предаде Ройтерс.

Същевременно стана ясно, че британският премиер Тереза Мей ще направи обръщение пред депутатите от нейната Консервативна партия утре, предаде Ройтерс.

Според депутат от Консервативната партия Мей ще говори пред партийна комисия, която разглежда въпроси, свързани с партийното ръководство. Това навеждало на мисълта, че Мей може да обяви пред депутатите консерватори дата, на която ще подаде оставка.

Вчера преди гласуването на поправката Мей призна в парламента, че все още няма достатъчно подкрепа, за да подложи сделката си за Брекзит на трето гласуване, но добави, че ще продължи да преговаря с депутатите, за да се опита да си осигури подкрепата им.

"Продължавам да смятам, че правилният път по-нататък е Обединеното кралство да напусне Европейския съюз възможно най-скоро със споразумение, до 22 май", каза пред парламента министър-председателката. "С голяма съжаление обаче бях принудена да заключа, че при сегашните обстоятелства не е налице достатъчна подкрепа в Камарата на общините, за да предложа сделката за трето гласуване".

Тя съобщи, че в сряда в парламента ще се състоят дебати по законадателен акт за официална промяна в датата на Брекзита в британския закон. Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Брекзитът да се отложи за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.

Никой не знае какво ще се случи оттук насетне, пише "Гардиън".

Дали нещата ще станат по-ясни, след като снощи британските депутати поеха контрола върху Брекзит? Най-вероятно не, прогнозира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?