Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, Брюксел отказа

Тереза Мей отстъпи под натиска на евроскептичните си съпартийци и отново е в задънена улица

Тереза Мей пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" в Лондон в сряда, 30 януари

Британските депутати приеха снощи с 317 гласа "за" и 301 "против" поправка, искаща промяна в договореното с ЕС споразумение за Брекзит.

Поправката предвижда по-конкретно да се замени предпазният механизъм, целящ да бъде избегнато връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с алтернативни мерки.

Преди гласуването министър-председателката Тереза Мей заяви, че тази поправка, внесена от консерватора Греъм Брейди, ще ѝ даде "мандат" да поднови преговорите с Европейския съюз.
Остават само два месеца до 29 март, когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, а инвеститори и съюзници призовават британското правителство да гарантира организирано излизане от клуба, към който се присъедини през 1973 година.

"Тази вечер мнозинството от уважаемите членове на парламента казаха, че ще подкрепят сделка с промени в предпазния механизъм", каза Мей, цитирана от Ройтерс. Преди две седмици тя понесе съкрушително поражение в Камарата на общините, когато депутатите отхвърлиха споразумението, което бе постигнала с ЕС.

"Сега е ясно, че има път, който може да гарантира стабилно мнозинство в камарата за напускане на ЕС със сделка", каза Мей.

Поправката призовава предпазният механизъм (backstop) да бъде заменен с "алтернативни мерки" за избягване на връщането на граничния контрол в Ирландия. В текста се казва, че парламентът ще подкрепи сделката за Брекзит на Тереза Мей, ако тази промяна бъде направена.

Депутатите освен това отхвърлиха две поправки, които щяха да дадат на парламента възможност да предотврати излизане от ЕС без сделка, ако Мей не успее да прокара сегашното споразумение през февруари. Те обаче одобриха по-късно символично споразумение, призоваващо правителството да предотврати възможността за потенциално хаотично излизане без сделка.

Това е сигнал, че парламентът като цяло е против напускането на ЕС без договорено споразумение, което ще стане на 29 март, ако не бъде намерена алтернатива, но не задължава правителството да предотврати евентуален твърд Брекзит.

ЕС отхвърля искането за предоговаряне

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС се противопоставиха на искането на британските власти за предоговаряне на споразумението за излизане на Обединеното кралство от блока.

"Споразумението за излизане е най-доброто средство за гарантиране, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС в условията на ред. Предпазният механизъм (мярката за избягване на връщането на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия) е част от споразумението за излизане, а споразумението не подлежи на предоговаряне", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Заключенията на срещата на върха на ЕС от декември са много ясни по този въпрос", припомни той.

Доналд Туск разговаря по телефона с държавните глави и правителствените ръководители на 27-те членки на ЕС, за да потвърди общата позиция.

Снощното гласуване в британския парламент не променя нищо и споразумението за оттеглянето на Великобритания няма да бъде предоговаряно, заяви в сряда пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той настоя, че има нужда от предпазна мярка за ирландската граница, както е предвидена в договореното споразумение. От снощи знаем, че британският парламент отхвърля много неща, но все още не знаем какво точно подкрепя, добави Юнкер.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че постигнатото между Великобритания и ЕС споразумение за Брекзит е "най-доброто възможно споразумение и не подлежи на предоговаряне",

Преговарящите по Брекзита прекараха две години в търсене на алтернативи на предпазния механизъм за избягване на твърда граница между двете Ирландии и не намериха никоя, която да работи, изтъкна ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

"Всички тези неща вече ги минахме. Изпробвахме ги и установихме, че не издържат на проверка, а сега имаме британски премиер, който отново пледира за същите неща, които бяха изпробвани", заяви Ковини.

Договореното с ЕС споразумение за Брекзит е най-доброто и единствено решение, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес. "Германия и целият ЕС са твърдо на страната на Ирландия. Няма да оставим Ирландия изолирана по този въпрос", увери Маас.

Представителят на Европейския парламент по въпросите на Брекзит Ги Верхофстат иронизира британския политически процес за Брекзита и настоя Великобритания най-после да представи смислени предложения как да напусне ЕС.

"Трябва да се престане с това: едно изменение в текста с 10 гласа "за", после друго изменение с 10 гласа "против", едно изменение едва минава, друго се отхвърля", каза той за снощното заседание на британския парламент, на което бяха гласувани седем поправки на споразумението за Брекзит, от които две бяха приети.

"Така не се изграждат бъдещи отношения с ЕС", заяви Верхофстат.

ЕС има нужда Великобритания да разясни следващите си стъпки по Брекзита колкото се може по-скоро, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Мей отстъпи под натиска на евроскептичните си съпартийци

Тереза Мей се движи към неизбежен челен сблъсък с Брюксел, след като вчера британската Камара на общините подкрепи усилията ѝ за пренаписване на собственото ѝ проектоспоразумение за Брекзит - опит за излизане от застоя в парламента, зарадвал евроскептичните консерватори, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" след снощното важно гласуване.

Министър-председателката каза, че "никога няма да спре да се бори за Великобритания", но докато предприетата от нея стъпка сплоти подкрепящите Брекзита консерватори, тя бе отхвърлена от Брюксел, който многократно заяви, че споразумението за напускане на Евросъюза не може да бъде отворено за предоговаряне. Две седмици след като сделката ѝ за Брекзит беше категорично отхвърлена, Мей отстъпи пред силния натиск на евроскептичните консерватори, съгласявайки се тя да бъде преработена. Министър-председателката призова парламентаристите да ѝ дадат пълномощия да се върне в битката в Брюксел, само два месеца преди планираното напускане на Великобритания, отбелязва вестникът.

В опит да избегне разпадане на ръководената от нея Консервативна партия, Тереза Мей вчера пое риска да влезе в остър сблъсък с ЕС и увеличи опасността от Брекзит без споразумение, отбелязва френският в. "Монд". Точно два месеца преди набелязания срок за напускане на съюза министър-председателката поставя под въпрос двегодишни преговори с 27-те от ЕС и се впуска в конфронтация с Брюксел, чийто изход е неизвестен, подчертава всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа