Британските инвеститори да внимават с българските имоти

Инвестицията в недвижими имоти във Великобритания в момента носи по-голям възращаемост при по-малък риск в сравнение с България, са установили експертите от британската консултантска компания “Асетс” (Assetz).

Електронното издание “Мортгидж интръдюсър”, цитирано от БТА, публикува в петък изследването на консултантската компания за инвестициите в пазара на недвижими имоти у нас.

През последните месеци обстановката в България се промени рязко, отбелязват експертите. Годишното темпо на капиталов растеж спадна от забележителните 36% през 2005 г. спадна до 13,9% през септември 2006 г. Прогнозата им е, че това темпо ще продължава да се забавя.  

Цените на недвижимите имоти в атрактивни райони като ски курортът Банско, например, се понижиха през второто тримесечие, отбелязва изданието. Свръхпредлагането на апартаменти създаде жестока конкуренция сред наемодателите и това понижи цените. Дори бързо разрастващия се туристически пазар не успя да поеме този бум на нови апартаменти, установяват консултантите от “Асетс”.

Като цяло възвръщаемостта от инвестициите в български недвижими имоти е намаляла от 116% през 2005 г. до едва 35% за периода от януари до септември 2006 г., сочат данни на “Асетс”.

От друга страна британският пазар на жилища е в период на силен и стабилен растеж. Шестте основни индекса на цените на недвижимите имоти във Великобритания са нараснали средно с 8,1% на годишна база за 12-те месеца до септември 2006 г.

Това нарастване е резултат от трайния дисбаланс между предлагането и търсенето и рекордно ниските лихвени проценти. Поради ниските изисквания за депозитите във Великобритания, годишният темп на възвръщаемост на инвестициите в британски недвижими имоти се е ускорил от 37% през юли до 50% през септември. Великобритания надминава България по нивата на обща възвръщаемост в имотния пазар.

“При 50% възвръщаемост на инвестициите във Великобритания и 35% в България, човек трябва да е "обвързан" инвеститор, който е убеден в дългосрочната възвръщаемост, за да пренебрегне възможностите за много по-големи печалби на родна почва, коментират от консултантската фирма.

Великобритания предлага готов пазар на препродажби, силно търсене на пазара на наеми, по-ниски лихви по ипотечните заеми и проста и надежда юридическа система, така че с оглед на балансираните инвестиционни решения и предвид растежа и потенциалния риск, Великобритания печели в момента", твърди управляващият директор на “Асетс” Стюарт Лоу.

“За изминалите три месеца растежът на българския пазар се забави драстично и ще са нужни още поне шест месеца, за да стане ясна посоката, в която той се движи - надолу или обратно нагоре. На базата на значителните нива на предлагането, които изпреварват търсенето на наеми, моята прогноза е, че средногодишният темп на растеж на пазара на недвижими имоти в България за известен период от време ще бъде между 10 и 15%. Големите изисквания за депозити при ипотечните заеми в България  - минимум 35% от цената на имота, са основната причина, поради която този темп на растеж не позволява на българския пазар да се конкурира с британския", отбелязва експертът.  

"България все още е ценна дестинация за закупуване на къща за почивка и най-вероятно ще бъде разумна инвестиция в дългосрочен план, но дните на бързите печалби като че ли за момента са свършени", заключава Лоу.

Споделяне

Още от Имоти