Британските избиратели ще подсилят евроскептичните групи в Европейски парламент

Британските избиратели ще подсилят евроскептичните групи в Европейски парламент

На изборите за Европейски парламент следващия месец британските избиратели ще допринесат за засилване на евроскептичните групи, но десноцентристите ще останат най-голямата група в парламента на ЕС. Това сочат резултатите от поръчано от ЕП социологическо проучване, огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Проучването се базира на национални изследвания на обществените нагласи, разпространени до 15 април.

Според обобщената анкета двете най-големи евроскептични групи в парламента на ЕС ще повишат до 14,3 на сто дела си от депутатските мандати на европейско равнище. Предишно изследване, в което не бяха включени прогнозните резултати от вота в Обединеното кралство, сочеха, че този дял ще е 13,0 процента. При евентуално участие на британците в евроизборите (ако до 23-26 май не бъде одобрена сделката за Брекзита) националистическата група "Европа на нациите и свободите", в която членува крайнодясната италианска "Лига", ще вземе 8,3 процента от местата в ЕП, спад спрямо 8,7 на сто.

Докато "Европа на свободата и пряката демокрация" - отявлено евроскептична група, която сега включва Партията за независимост на Обединеното кралство, - би взела 6 на сто от евромандатите, докато през март, когато още не се очакваше Великобритания да прави избори за ЕП, прогнозният резултат за тази група бе 4,3 процента. Групата "Европейски консерватори и реформисти" ще получи 8,8 от местата (7,5 пункта при предишното състояние).

Новото проучване е направено при презумпцията, че местата в следващия състав на Европейския парламент ще останат 751 и няма да бъдат намалени до 705 след Брекзита. При това положение десноцентристката Европейска народна партия ще има след изборите най-голяма група с 24 процента от мандатите, което е спад спрямо регистрираните през март 26,7 на сто. По численост следва групата на левоцентристкия "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" с очаквани 19,8 на сто от местата, спад спрямо измерените 20,1 пункта през март, когато не се очакваше Великобритания също да избира евродепутати.

Въпреки приноса на британската Лейбъристка партия, която може да разчита на 20 представители в следващия ЕП, левоцентристите ще имат спад в разпределението на мандатите след евроизборите, което се дължи на упадъка сред партиите от този спектър в Германия и Италия.

Очаква се Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел да бъде най-многобройната национална група в следващия ЕП с 30 депутати (33 при прогнозата през март).

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?