"Дейли телеграф”:

Британските консерватори кроят квоти за българи и румънци

Британските консерватори кроят квоти за българи и румънци

Високопоставени британски консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от Европейския съюз, пише в. "Дейли телеграф” в неделя.  Частичната забрана за имиграциято от ЕС може да бъде част от планираното от премиера лидер на консерваторите Дейвид Камерън радикално предоговаряне на британските отношения с Брюксел, казал пред вестника високопоставен представител на партията.

Планът предвиждал на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, да бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Това би погазило основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на хора, пише вестникът.

Планът обаче явно е получил подкрепа на най-високите равнища в управляващата Консервативна партия като централен елемент от фундаментална реформа на структурата на Европа с цел да се прекрати "огромният миграционен поток" от по-бедните страни членки.

Според модела на т.нар. "двукръгова Европа" Великобритания и някои други страни формално ще се отцепят от ядрото участнички в еврозоната, стремящи се към все по-тясна интеграция на техните политически системи и икономики. Високопоставени представители на Консервативната партия искали "външният кръг", който може да включва Обединеното кралство, Дания и Швеция, да се ангажира никога да не се присъединява към единната валута, а да се концентрира само върху свободната търговия в една много по-хлабава форма на обединение.

Сред предложенията за предоговаряне на отношенията с Брюксел, спечелили подкрепа в самотоправителството, били ограничаване на бизнес регулациите, на законите за човешките права, на правата на социални помощи и други.

Премиерът Камерън е под вътрешнопартиен натиск да възприеме по-твърд курс по въпроси като имиграцията, за да бъде неутрализирана заплахата торите да загубят парламентарните избори догодина от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), припомня вестникът.

Камерън пое обещание да предоговори условията за британското членство в ЕС и да постави новото споразумение на референдум пред избирателите до края на 2017 г., ако торите спечелят изборите идния май. Сред водещите консерватори обаче, включително депутати и министри, нарастват опасенията, че Камерън все още не е изложил конкретни детайли за онова, което иска да промени в британското членство в ЕС.

По-рано премиерът бе лансирал идеята си за въвеждане на т.нар. тест на богатството, който да спре имиграцията от страни, които ще се присъединяват в бъдеще към ЕС, като например Албания и Турция, докато техните икономики не се свържат по-тясно с британската. Собствените депутати на Камерън обаче настояват това предложение да бъде разширено и да включи таван за имигрантите от сегашни по-бедни страни членки като Румъния.

"Ние ще продължаваме да разрешаваме свобода на движение, но искаме ограничения върху това право", казал пред „Дейли телеграф”високопоставен правителствен източник. „Бихме искали да поставим граница за броя на хората, които приемаме от страни с различен Брутен вътрешен продукт. От Румъния, например. Ще приемаме румънци, но ще имаме таван за техния брой”, добавил той.

В резултат на предоговарянето "искаме да се окажем в положение да можем да търгуваме в Европейския съюз и да си сътрудничим в онези сфери, които сами си избираме", казал източникът, цитиран от "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?