Британските кораби в Персийския залив са готови за инциденти

Британските кораби в Персийския залив са готови за инциденти

Британските кораби в Персийския залив бяха поставени в състояние на най-висока готовност поради опасения, че търговски кораби под британски флаг може да бъдат нападнати от Иран, пише британският в. "Гардиън".

Промяната на инструкциите, означаваща "реален риск от инцидент", беше направена още преди инцидента в сряда, когато британски военен кораб насочи оръдията си към ирански плавателни съдове, опитали се да попречат на преминаването на британски танкер.

Между 15 и 30 големи британски кораба преминават всеки ден през Персийския залив. Лондон разполага с един боен кораб и три миночистача в района, така че не може да ескортира всички свои кораби, преминаващи през Ормузкия проток. Иранският външен министър Джавад Зариф и Корпусът на революционните гвардейци направиха изявления, в които отричат в сряда да е имало инцидент, припомня в. "Гардиън".

Заплахата към британското корабоплаване последва залавянето на иранския танкер "Грейс 1" от командоси от британската морска пехота. Смята се, че той е нарушил европейските санкции, пренасяйки ирански суров петрол до Сирия. Капитанът и първият му помощник бяха арестувани вчера от гибралтарските власти след едноседмично разследване. Техеран определя случая като морско пиратство.

Лондон очаква подробно предложение от Вашингтон за нова операция за гарантиране на сигурността на корабоплаването в Персийския залив. Възможно е САЩ да предложат да се поиска субсидиране за операцията от азиатски страни, за които е предназначена голяма част от петрола, преминаващ през Персийския залив.

Опитът на ирански кораби да спрат британски танкер в ключовия Ормузки проток изглежда като голяма ескалация на напрежението между Иран и западните сили, пише в. "Вашингтон пост". Пожелал анонимност представител на САЩ потвърждава, че американски самолет е направил снимки на инцидента.

Напрежението между Иран и западните страни се повишава, включително заради решението на Техеран за увеличаване на обогатяването на уран, което нарушава подписаното през 2015 г. ядрено споразумение със световните сили.

Иран твърди, че реагира на натиска на САЩ, последвал решението на администрацията на президента Доналд Тръмп да напусне едностранно договора и да наложи почти пълно ембарго на иранската икономика. Оттогава Иран призовава другите страни по договора да предоставят на Техеран обещаните със споразумението икономически ползи.

Споделяне

Още от Свят