Британските лейбъристи замразиха членството на бившия си лидер Джереми Корбин

Британските лейбъристи замразиха членството на бившия си лидер Джереми Корбин

Британската опозиционна Лейбъристка партия замрази в четвъртък членството на бившия си лидер Джереми Корбин след публикуването на доклад на независима комисия, който констатира, че партията е отговорна за тормоз и дискриминация при реакцията си на обвиненията в антисемитизъм, предаде Ройтерс.

"В светлината на изявленията, които той направи днес (след оповестяването на доклада) и на нежеланието му да ги оттегли, Лейбъристката партия замразява членството му и започва разследване. Той се отстранява и като лидер на парламентарната група на партията", съобщиха лейбъристите.

След публикуването на доклада на Независимата комисия по равенството и човешките права по-рано в четвъртък, Корбин, очевидно неприемайки нейните заключения, заяви, че антисемитизмът е "абсолютно отвратителен, погрешен и отговорен за някои от най-големите престъпления срещу човечеството. Като лидер на Лейбъристката партия аз винаги съм проявявал решимост за елиминиране на всички форми на расизъм и за изкореняване на рака на антисемитизма".

Периодът на лидерството на Корбин е белязан от непрестанни оплаквания от антисемитизъм в партийните редици и от критики срещу неговата реакция по въпроса, което накара комисията да се самосезира и да започне разследване през май 2019 г.

"Разследването разкри сериозни пропуски в ръководството на Лейбъристката партия в подхода му спрямо антисемитизма и неадекватен процес за разглеждане на оплакванията от антисемитизъм", заяви комисията при публикуването на доклада.

"Нашето разследване констатира наличието на много области, в които подходът и надзорът в борбата срещу антисемитизма е бил недостатъчен.Това е непростимо и очевидно е резултат повече от липсата на желание за борба срещу антисемитизма, отколкото от невъзможност да се действа така," каза Керълайн Уотърс, временен председател на комисията.

След оповестяването на доклада днес новият лидер на партията Киър Стармър се извини за тази порочна практика в партията при предишното ръководство. "Аз наистина съжалявам за причинените болки и неприятности", каза той на пресконференция и обеща, че партията изцяло ще се съобрази с всички препоръки в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят