Британските летища в хаос заради срив в компютрите за въздушен контрол

Срив в компютрите за въздушен контрол предизвика хаос по летищата във Великобритания и стана причина за отлагане на десетки полети, предаде Асошиейтед прес.

Повредата е настъпила сутринта към 6 часа в компютрите на въздушно-диспечерския център в Уест Драйтън, близо до лондонското летище Хийтроу. Оттам се контролира въздушният трафик над цяла Югоизточна Англия, включително полетите от Лондон. По-късно повредата беше отстранена. Говорител на авиокомпанията Бритиш Еъруейз призна обаче, че се очакват "сериозни закъснения през целия ден".

На другото голямо лондонско летище, Гетуик, се позволяваше само кацането, а излитането бе съвсем ограничено. На летище Станстед полетите излитат със закъснение два или три часа. В Манчестър полетите бяха спрени само за около час, но все още има закъснения.

Системата за въздушен контрол във Великобритания е почти постоянно съпътствана от проблеми, след като през 2001 г. бе частично приватизирана. С пет години са забави и откриването на нов диспечерски център в Суонуик (Южна Англия), което в края на краищата стана през 2002 г. Откриването бе забавено поради проблеми с компютърния софтуеър. Проблемите продължиха и след това заради трудните за разчитане надписи по компютърните екрани. Поне веднъж това стана причина диспечер да обърка шотланския град Глазгоу с Кардиф, който е в Уелс. Фирмата собственик на системата за въздушен контрол пострада финансово и от удара върху трансатлантическия въздушен трафик след атентатите от 11 септември 2001 г.

Министърът на транспорта Алистър Дарлинг заяви, че възникналият в четвъртък проблем не е в Суонуик, а в центъра в Уест Драйтън, който предстои да бъде затворен през 2007 г. Ако искате да знаете какъв е проблемът с транспорта в тази страна, той е, че в продължение на десетилетия правителствата не са отделяли достатъчно средства за инфраструктурата и положението във въздушния контрол не е по-различно, каза министърът пред радио Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят