Британските медии: Александър Литвиненко е бил троен агент

Александър Литвиненко

Британският печат активно коментира информацията, че бившият офицер от КГБ Александър Литвиненко е бил платен агент на МИ-6, а по молба на британското външно разузнаване "тясно е сътрудничил" и с разузнаването на Испания. Новината бе съобщена от представители на вдовицата на Литвиненко - Марина, на предварителното изслушване по делото за смъртта му в Лондон, посочва на сайта си Би Би Си.

Литвиненко почина от отравяне в Лондон през 2006 г. "Индипендънт" нарича случая "необикновено, необяснимо убийство" и смята, че за изясняване на мотивите ще са полезни контакти с испанската прокуратура. Според журналист на вестника Литвиненко заявил пред испанския съдия Хосе Гринда Гонсалес, че организираната престъпност в Русия била под контрола на руските тайни служби - Федералната служба за сигурност и Службата за външно разузнаване.

Гонсалес дълго време разследваше дейността на руската организирана престъпност в Испания; мисията му помогна да бъдат арестувани над 60 души.

В американска дипломатическа телеграма от Мадрид, публикувана през 2010 г. от сайта Уикилийкс, се споменава за "въпрос без отговор" - дали е възможно Владимир Путин да е поддържал връзки с мафията и да е контролирал дейността на организираната престъпност. Редица телеграми сочат, че властите в САЩ са били сигурни, че Путин най-вероятно е знаел за операцията с цел премахване на Литвиненко през 2006 г. Кремъл отрича руските власти да са замесени в убийството.

Във връзка с нови факти около смъртта на Литвиненко, изнесени на предварителното изслушване, "Индипендънт" пише, че "руската мафия не се измъчва от угризения на съвестта, щом стане дума да премахне свои врагове, за да запази доходите си, и тя (мафията) има връзки с държавната сигурност". В този подход според изданието няма нищо необичайно - навремето ЦРУ е използвало американски мафиоти в несполучливите си опити да убие кубинския лидер Фидел Кастро.

"Съобщавайки на испанците потенциално опасни тайни, Литвиненко може би е станал мишена за криминални босове и те да са използвали правителствени агенти, за да го накарат да млъкне", предполага "Индипендънт".

Независимо от новите разкрития не бива да се допусне по-нататъшно влошаване на отношенията между Великобритания и Русия - а това се очертава като съвсем реално развитие, пише "Таймс".

Криминалната дейност на руската мафия е главоболие за тайните служби из цяла Европа, но Великобритания изпъква и в този списък. В Лондон живеят около 100 000 души с руски произход, ред богати руснаци смятат вече британската столица за свой дом. Затова според "Таймс" нито кралството, нито Русия не могат да си позволят дипломатическа конфронтация във връзка с делото Литвиненко. Тя би станала спънка за сътрудничеството в сфери, важни и за двете страни - борбата срещу прането на пари, наркотърговията, престъпленията в Интернет и ислямския тероризъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят