Британските партии обещават край на агонията с Брекзит, ако спечелят изборите

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин

Трите най-големи британски политически формации ухажваха днес уморените избиратели. Всяка от тях обеща край на споровете за Брекзит, ако спечели парламентарните избори следващия месец, но предложи коренно различни виждания от другите две за постигането на тази цел, предава Асошиейтед прес.

Министър-председателят Борис Джонсън твърди, че ако неговите консерватори спечелят изборите на 12 декември, той ще убеди парламента да ратифицира сделката му за развода с Европейския съюз и Великобритания ще напусне ЕС на 31 януари.

Основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, казва, че ще ѝ е нужно малко повече време - шест месеца - за да сложи край на продължаващата над три години несигурност след решението на избирателите от 2016 г. страната да напусне блока, в който членува повече от 40 години.

Лейбъристите обещават, ако спечелят, да договорят до шест месеца нова сделка за развода, която запазва тесните отношения между Великобритания и ЕС, а след това да свикат национален референдум дали страната да излезе от ЕС при новите условия или да остане в съюза. "Кризата с Брекзит трябва да бъде решена, но това трябва да стане по демократичен начин", каза лейбъристкият лидер Джереми Корбин.

Междувременно центристката, проевропейска партия "Либерални демократи" се опитва да отнеме избиратели от големите партии с обещание за пълен отказ от Брекзит. Тя заяви днес, че прекратяването на икономическата несигурност около Брекзит ще даде тласък на икономиката и правителството ще получи възможност да вложи още 50 милиарда лири (64 млрд. долара) - което Либералните демократи наричат "бонус оставане" - в обществени услуги.

Сега партията разполага само с 20 от 650-те места в Камарата на общините, но лидерката на Либералните демократи Джо Суинсън заяви днес, че предстоящите избори са "време за сеизмична промяна".

"Това не са обикновени избори. Това не е типичен избор дали червеният или синият отбор (лейбъристите или консерваторите) да управлява още някоя и друга година. . . Защото по този въпрос те са на едно мнение", каза Суинсън пред свои поддръжници в Лондон.

От другата страна на разделението в Обединеното кралство по отношение на Европа, учредената неотдавна Партия на Брекзит начело с Найджъл Фараж иска британските избиратели да отхвърлят сделката на Джонсън и страната да напусне блока без споразумение за бъдещите търговски отношения. Формацията се опитва да привлече подкрепящи Брекзит избиратели както от Консервативната, така и от Лейбъристката партия.

Около 46 милиона британци имат право да гласуват на 12 декември за подновяване на състава на 650-местната долна камара на парламента.

"Тачъризъм на стероиди"

"Това което искат консерваторите на Борис Джонсън, е да си присвоят Брекзит, за да отприщят тачъризъм на стероиди. Вот в подкрепа на консерваторите на Джонсън е вот на предателство към нашата Националната служба за здравеопазване (НСЗ) и предлагането ѝ на безценица на Тръмп", каза Джеръми Корбин.

Лейбъристкият лидер направи препратка към бившата министър-председателка от консерваторите Маргарет Тачър, която приватизира множество държавни индустрии, отбелязва Ройтерс.

Според Корбин правителството на Джонсън ще включи британската здравна система в търговското споразумение със САЩ след Брекзит. Това отношение към НСЗ не е грешка или случайност, а е налице, защото консерваторите на Джонсън искат да си присвоят Брекзит, за да продадат НСЗ на безценица, да продадат на безценица работниците ни, като ги лишат от правата им, заяви той в реч в лондонско предградие.

Искат да ни запратят на най-ниското равнище на стандартите и защитата. Искат да ни приближат до по-либерализиран американски модел на управление на икономиката, предупреди Корбин.

Той отказа да уточни дали лейбъристите ще спрат процеса на Брекзит, за да съставят коалиция, ако никоя партия не спечели мнозинство на изборите през декември.

"Мога да кажа само, че водим кампания да спечелим тези избори с лейбъристко правителство на мнозинството, а не за да съставяме коалиция с някого", заяви Корбин в отговор на въпрос дали лейбъристите ще отменят Чл. 50, за да си осигурят подкрепата на Либералните демократи в евентуален парламент без ясно мнозинство.

Либералните демократи отговориха, че няма да съдейства на лейбъриста Корбин да стане премиер след изборите.

"Абсолютно категорично изключвам възможността Либералните демократи да гласуват за настаняване на Корбин на "Даунинг стрийт" 10", заяви Джо Суинсън, обявявайки началото на предизборната си кампания в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?