Британските потребители ще платят цената на митническия контрол с ЕС

Британските потребители ще платят цената на митническия контрол с ЕС

Има риск връщането на митническия контрол след преходния период след Брекзит да се отрази отрицателно на потребителите заради увеличението на цените и по-малкото продукти на разположение в магазините. Това предупреди в понеделник британска браншова организация, цитирана от Франс прес.

Британският консорциум на търговците на дребно представи в доклад приоритетите си за търговските преговори, които започват между Лондон и Брюксел, очаквайки прагматично споразумение, което да сведе до минимум сътресенията.

Консорциумът напомни, че 80 процента от хранителните продукти, внасяни от британските търговци, идват от ЕС. Стоките пристигат основно на пристанищата в Дувър и Фолкстоун, през които минават транзит 7000 камиона дневно.

Британското правителство възнамерява да преговаря до края на годината за споразумение за свободна търговия с ЕС, но вече предвижда възстановяване на митническия контрол на границите за стоки, въпреки че те не се облагат с мита. Този контрол е вследствие на излизането на страната от единния пазар и от митническия съюз.

Генералната директорка на консорциума Хелън Дикинсън заяви, че проблемът е съвсем прост - увеличението на митата и по-стриктният контрол ще засегнат потребителите, търговците и британската икономика като цяло.

Британският консорциум на търговците на дребно притиска правителството да постигне споразумение, което ще намали максимално митническия контрол и административните затруднения. Без подобно споразумение резултатът за потребителите ще са по-високи цени и по-малко достъпни продукти по рафтовете на магазините.

Асоциацията препоръчва да се предвидят инфраструктури, предназначени за граничен контрол с обучен персонал и подходящо технологическо оборудване, за да се гарантира възможно най-плавния обмен на стоки.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?